Main menu

header

...Acum o săptămână, în București, a început a III-a ediție a Galei Teatrului Nottara, intitulată „Fes(in) pe Bulevard”. O aluzie la faptul că „Nottara” este considerat un teatru de (pe) bulevard, dar și o realitate care spune că avem și un Bulevard al teatrului divers, de calitate. Un Festival cu 24 de spectacole din țară și din străinătate, lansări de carte, colocvii și „Călătoria” regizorului Gavril Pinte începută în teatru, continuată într-un autobuz londonez cu etaj prin Bucureștiul iubit. În vremuri când nu ne sunt apreciate cum se cuvine Valorile, în general, și cele plecate în ceruri, în special, Teatrul Nottara a avut o remarcabilă idee de a oferi în această ediție de „Fest(in)” și o secțiune „In Memoriam”.

...N-au fost simple comemorări, ci încântătoare felii de viață din teatrul românesc. Primul moment tulburător la Teatrul Țăndărică, „uvertura” Festivalului, cu gândul la două mari valori dispărute prematur: Mihaela Tonitza-Iordache și Cristina Pepino. Mihaela Tonitza-Iordache, nu doar devotata soție a marelui actor Ștefan Iordache, dar și cea care a ctitorit, cu regizorul Cristian Pepino, secția teatrului de păpuși de la UNATC, ’94, profesoară a pleiade de teatrologi, scriitoare de profunzime… Cristina Pepino, scenografa cu baghetă miraculoasă, în stare să transforme în poezie, pentru cei mici și cei mari, păpuși, obiecte, mișcări materiale și umane. Argumentul valorii celor două artiste a însemnat superbul spectacol care a deschis Gala de pe Bulevard, unul de animație pentru oameni mari, „Adunarea păsărilor”, realizat de prima generație de actori păpușari de la UNATC. Un veritabil poem filosofic, sub bagheta magicianului teatrului de marionete și animație, Cristian Pepino, după o idee a Mihaelei Tonitza-Iordache, în decorul și costumele de vis ale Cristinei Pepino. Un vis de zbor, de libertate…

…Al doilea moment de comemorare în acest Festival, cel dedicat genialului regizor Dan Micu (la 5 noiembrie ar fi împlinit

66 de ani!), autorul unor spectacole memorabile („Piticul din grădina de vară” de D.R. Popescu, „Cum vă place” de Shakespeare, „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu, „Karamazovii”, după Dostoievski, „Răceala” de Marin Sorescu și altele), la Tg. Mureș Teatrul Mic, Teatrul Nottara și „Bulandra”. O seară de istorie încheiată cu un fragment înregistrat din spectacolul regizat, la „Nottara”, în 1988, „Aprilie, dimineața”, cu piesa valorosului Mihai Ispirescu. Cu o distribuție minunată: Viorel Comănici, Horațiu Mălăele, Mircea Diaconu, Camelia Zorlescu, Anca Bejenaru. După care, în Sala Studio, s-a jucat „Aprilie, dimineața”, într-o viziune vădit modernă, a anului 2015, cu o remarcabilă Diana Lupescu la pupitrul regizoral racordat, „cum laudae”, la teatrul absurdului - viața noastră dintr-un prezent bolnav! Și un cvintet de actori de toată lauda: Mihai Marinescu, Ada Navrot, Raluca Tița, Lucian Ghimiși, Dan Clucinschi (un cvasinecunoscut despre care se va vorbi!) Pe Bulevardul teatrului plouă cu felicitări!