Main menu

header

…În lunga și frumoasa istorie a Teatrului Nottara a existat un spectacol de antologie: „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”. Un uluitor text al lui Horia Lovinescu, o regie de excepție (Dan Micu) și o distribuție de Legendă: George Constantin, Alexandru Repan, Dana Dogaru, Ștefan Sileanu. Premiera, în 1979, însă spectacolul s-a jucat ani buni cu casa închisă. Peste decenii, superba parabolă a lui Horia Lovinescu a devenit o realitate pentru Teatrul Nottara, aruncat între Viață și Moarte scenică.

…S-a întâmplat la 23 noiembrie 2015, când promulgarea unei legi privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor avea să închidă cele două săli de la „Nottara”, de două decenii sub stigmatul unei buline roșii. A început o nouă viață, zbucium, sacrificii zilnice pentru valorosul teatru bucureștean, una de nomad, obligat să joace 82 de spectacole, în perioada ianuarie-mai 2016, în 37 de spații din Capitală și din țară. Așa s-a născut un sublim sentiment de solidaritate, tot mai multe teatre oferindu-și fără vreo obligație scenele. Din București (Teatrul de Artă, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Țăndărică etc.) Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Institutul Maghiar Balassi, din Arad, Brașov, Buzău, Constanța, Drobeta Turnu-Severin, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Târgoviște. Și reprezentarea a nouă spectacole de ținută peste hotare, cu sprijinul ICR: „DADAnoNON”, la Paris și Cracovia; „Zeul măcelului”, la Bruxelles și Köln; „Noul locatar”, la Festivalul de la Kisvarda; „Vizitatorul”, în Festivalul NETA, Vrața, Bulgaria: „Un pic prea intim”, „Vizitatorul”, „Funcționarul destinului”, la Teatrul Ginta Latină Chișinău!

…În tot acest timp-rană, cu program nonstop pentru întreaga Familie Nottara, nesupusa directoare Marinela Țepuș și colectivul n-au abandonat o clipă speranța și lupta totală pentru revizuirea de către specialiști în materie a unei concluzii nu tocmai fondată. O admirabilă stare de încredere în Adevăr și Destin. Din fericire, încrederea în triumful Artei a găsit și ecouri favorabile la Președinție, în Primăria Municipiului București, la Guvern, la arhitecți de elită, în mass-media. O bătălie totală, fără o clipă de ezitare, luni de analize în cele mai mici detalii ale clădirii din Bulevardul Magheru nr. 20, probe de laborator, fotografii, planuri de construcții, scormonirea tuturor documentelor Teatrului ctitorit de constructorul și antreprenorul Liviu Ciulley pentru fiul său, viitorul uriaș om de teatru Liviu Ciulei!

…Și toată această Odisee a speranței, a refuzului Morții a devenit Jocul Vieții! La 28 iunie, într-o conferință de presă organizată de conducerea teatrului, la care au participat mai toți cei cu sufletul plin lângă Actori, s-a anunțat oficial: Teatrul Nottara își poate relua activitatea fără nicio rezervă!... Iar prima cortină nu se va ridica oricum, ci la deschiderea Festivalului „Fest(in) pe Bulevard”, la 10 octombrie! Jocul Vieții, ce sublim Adevăr! Felicitări, viață lungă - Arc de Triumf, „Nottara”!