Main menu

header

...În ultimele decenii, mai mult ca oricând, autorii dramatici autohtoni fie n-au fost citiți de regizori și de directori de teatre, fie au fost marginalizați. Din fericire, o rază de speranță în briza Dunării, unde, 5 ani, 7 luni și 22 de zile (2010-2016), a ființat cu succes o Cetate a Dramaturgiei Românești, la Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu montându-se numai texte autohtone, 40! Ultimul fiind unica piesă de teatru a eminentului filosof Ioan Petru Culianu („Oreste Regele Sunetelor”), cu o formidabilă Felicia Filip într-un dublu rol, nu muzical, ci dramatic. La 29 februarie, anul trecut, Cetatea Dramaturgiei Autohtone de la Dunăre și-a închis porțile, și zările nu păreau senine.

...Se mai nasc însă Minuni și în vremurile noastre, chiar când e vorba despre dramaturgia română contemporană! Un scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, mare amator de teatru, actualul primar general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, a făcut un gest care, cu siguranță, o va fixa în Istoria teatrului românesc modern. La 21 decembrie 2016 a semnat actul care atesta nașterea Teatrului Dramaturgilor Români! În București, în Calea Griviței 64-66, unde își renovează cu pasiune și viteză sediul afectat, alături de Muzeul Literaturii Române. Deocamdată, „TDR” beneficiază de o sală cu o sută de locuri, dar are un proiect și pentru o sală mare, modernă, beneficiind de un frenetic director interimar plin de idei, Lucia Verona, traducător, scriitor de romane polițiste, valoros dramaturg jucat cu succes.

...Ca prim punct de plecare, cel mai nou teatru de proiecte din România și-a propus jucarea dramaturgilor români reprezentativi din ultima jumătate de veac, dar și pe cei tineri, însă nu oricum, ci cu regizori și actori de calibru. Proiect în care intră și reevaluarea pieselor interzise sau mutilate de cenzură înainte de 1989. Un punct inedit în perspectivele Teatrului Dramaturgilor Români îl reprezintă montarea pieselor care au câștigat atâtea Concursuri Naționale de Dramaturgie, dar nu au ajuns pe scenă din comoditatea sau neseriozitatea celor în măsură să ducă un Concurs la bun sfârșit!... Noul Teatru al Dramaturgilor Români este decis să susțină o colaborare fructuoasă și cu Teatrele independente, atât de vitregite, iar în fiecare an, când majoritatea teatrelor sunt în vacanță, la TDR va exista o stagiune estivală, cu mulți invitați care au în repertorii piese românești!

...După aproape un sfert de veac de marginalizare, chiar umilire, dramaturgii români contemporani își au casa lor și motive să viseze. Mai ales că Teatrul Dramaturgilor Români se va inaugura, la 7 mai 2017, cu nobila omagiere a lui Tudor Arghezi (plecat între îngeri acum 50 de ani), nu doar un poet de referință, dar și un excelent reprezentant al teatrului absurdului, de ne referim la miniaturile dramatice „Neguțătorul de ochelari” și „Interpretări la cleptomanie” (spectacol de teatru radiofonic cu Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Marius Pepino)! Viață lungă și frumoasă, unic Teatru al Dramaturgilor Români!