Main menu

header

...Toamna se numără (și) festivalurile, dar sărbătorile teatrului românesc încep primăvara. Anul acesta, mult așteptata Gală UNITER, ajunsă la ediția a XXV-a, s-a desfășurat, la 8 mai, la Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, o ediție dedicată uriașului actor Victor Rebengiuc. O gală cu multe lumini, câteva umbre, cu vechi prilejuri de ipoteze, dar, dincolo de toate, un semn cert că teatrul românesc stă bine. De s-ar prezenta în România toate ca teatrul...

...Primăvara teatrală 2017 s-a deschis, teoretic, în orașul lui Bacovia, cu „Bacău Fest Monodrame” (21-26 aprilie), un concurs cu șase participanți (câștigat de bucureșteanca Valentina Zaharia) și zece recitaluri. Apoi, tot pe Bega, interesantul „FEST-FDR”, altfel spus, „Festivalul European al Spectacolului de Teatru și Festivalul Dramaturgiei Românești” (14-25 mai), tema fiind „Identitate”. Când la Timișoara festivalul e în toi, bate Gongul Thaliei și în crângul Buzăului, între 20 şi 27 mai fiind programată a XIV-a ediție a Festivalului „VedeTeatru”, numit, anul acesta, „Buzău/Iubește/Teatru”. În ziua când cade ultima cortină la Buzău, în București, prima zi de „festCo”, gustatul festival al Teatrului de Comedie (27 mai - 4 iunie), ajuns la ediția a XV-a... Nu se termină „festCo” și teatrul o ia spre Turnul Chindiei, unde, în organizarea Teatrului „Tony Bulandra”, va avea loc un select „Babel FAST” - Festivalul Artelor Spectacolelor Târgoviște (2-11 iunie). După care urmează Festivalul de gală mondială „FITS” - „Festivalul Internațional de Teatru Sibiu” (9-18 iunie), având ca temă, anul acesta, „Iubirea”. Al treilea festival de teatru din lume, după cele de la Avignon și Edinburgh!

...Tot primăvara aceasta, alte două evenimente. Lăudatul turneu la București (9-14 mai) al Naționalului „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău, cu o distinsă serie de șase spectacole de excelentul regizor Sandu Grecu, două cu piese de Cehov, două de Matei Vișniec, câte o piesă de Bulgakov și Mircea M. Ionescu... Și, tot în Capitală, „Zilele Teatrului Nottara” (14-21 mai), frumoasă celebrare a veșnic tânărului „Nottara” ajuns la... 70 de ani. Mulți înainte!...

...Patru dintre festivalurile amintite (Bacău, UNITER, Timișoara, „festCo”) au concursuri de dramaturgie. Prilej să amintesc că, din păcate, piesele câștigătoare foarte rar au fost montate pe scena teatrelor organizatoare ale concursurilor. Sper, tot sper că anul acesta se va renunța la acest nărav. Căci pentru dramaturgi, concursurile nu sunt decât un pretext de a-și vedea împlinit visul, de a fi jucați pe scenă!

...După un scurt epilog estival - Constanța (teatru antic) și Baia Mare, în iunie, va urma și o toamnă bogată în festivaluri: la Arad (teatru clasic), București - Notara, „FEST(IN) pe Bulevard”, Galați (comedie), Oradea (teatru scurt), Pitești (teatru de studio), Brăila, Cluj, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe, Giurgiu etc. Pentru ca acordul final să fie Festivalul Național de Teatru („FNT”), ediția a XXVII-a, ce se va ține la București (20-29 octombrie). Teatrul românesc arată frumos, nu-i așa?