Main menu

header

...S-a încheiat, „en fanfare”, a V-a ediție a Festivalului Teatrului Nottara (director - inepuizabila, în eforturi și idei, Marinela Țepuș), numit „Fest(in) pe Bulevard”. O ediție cu străluciri aparte, de la desemnarea unui ambasador al Festivalului (cunoscuta Andreea Marin) la Cele șapte secțiuni ale Evenimentului („Criza pubertății”, „Text sau Pretext”, „Bulevardul Comediei”, „Premiere în Fest(in)” - ale teatrului-gazdă - „Invitați speciali”, „In Memoriam” și „Multi Art Exit” - dedicat trupelor de teatre de dincolo de granițe, în perioada 22-23 noiembrie). De la participarea teatrelor de pe trei continente: Europa - cinci țări (Bulgaria, Croația, Germania, Republica Moldova, România), Asia - Compania „Donghwa Tree Theatre” din Seul, Coreea de Sud, cu musicalul „Heartbeat”, și America de Sud - Compania „Grupo de Teatro Buenos Aires”, Argentina, cu „I have a Doll in My Closet”, la prezența a 12 orașe din România: București, Arad, Brăila, Cluj, Constanța, Craiova, Ploiești, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgoviște, Târgu-Mureș, Timișoara. O premieră au reprezentat-o și interesantele spectacole oferite de trei teatre din Chișinău: Teatrul Național „Eugen Ionesco”, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” și Teatrul de Revistă „Ginta Latină”...

...39 de reprezentații în 12 zile, în opt spații de joc (două ale Teatrului Nottara, Teatrul Național București, Teatrul Odeon - cu două săli, Teatrul Țăndărică, Teatrul Act, Institutul Maghiar Balassi), cinci spectacole-lectură, patru lansări de carte, patru Colocvii, Aniversări etc. Și, devenite tradiționale, spectacole de stradă, pe care ploaia nu le-a putut opri, ci doar le-a amânat, spre bucuria publicului numeros venit pe Bulevard și împrejurul Teatrului Nottara, la un veritabil mini-Carnaval al unor personaje din istoria teatrului, fascinant costumate. Fascinantă a fost, în fapt, întreaga desfășurare a acestei Ediții a V-a, într-o minunată atmosferă de prietenie, sinceritate și emulație creativă.

...Accentul principal s-a pus pe una dintre temele majore ale prezentului: Adolescentul și criza sa, personaj complex, onorat cu 17 spectacole în Concurs, urmate, în 14 cazuri, de interesante discuții cu valoroșii lor realizatori (dramaturgi, actori, regizori) și cu publicul, unul matur, conectat responsabil la marile probleme actuale ale tinerilor, care, s-a afirmat motivat, nu există doar în România! Un Concurs cu o tematică majoră, supravegheat de un Juriu de elită, avându-l președinte pe remarcabilul om de teatru Emil Boroghină, flancat de distinsul teatrolog Doina Modola, mai tinerii colegi Claudiu Groza și Doru Mareș și Pompilius Onofrei, ziarist Radio. La spectacolul „Puștoaica de la etajul 13 sau dragă Societate”, al Naționalului basarabean „Satiricus I.L. Caragiale”, în sală s-a aflat și un grup de studenți la teatru, „boboci” ai cunoscutelor actrițe Rodica Mandache și Adriana Trandafir. Nu i-a invitat nimeni, au venit atrași de tematica principală: Adolescentul! Încă un semn că „Fest(in)-ul pe Bulevard” și-a atins din plin ținta!