Main menu

header

…Doi ani și jumătate s-a aflat Teatrul „Maria Filotti” în renovări de amploare, urmărite nu doar cu atenție maximă, dar și cu simț artistic deosebit de Lucian Sabados, directorul aflat la al doilea mandat, după primul de real succes, el fiind regizor, însă și muzician de elită, jazzman de succes. Acum, interiorul Teatrului-Citadelă din Brăila este absolut fermecător, vizitându-l, m-am simțit ca într-un Muzeu al Frumosului, în „Sala Panait Istrati” am avut senzația, o clipă, că mă aflu în splendoarea Galeriilor Uffizi, din Florența. În Sala Maură parcă eram într-un Muzeu din Toledo, superb este și Foaierul „Mihail Sebastian”, cu fotografia uriașă a autorului nemuritoarei piese „Steaua fără nume”, atractivă și ultima sală modernă intrată în circuitul teatral, „Avangarde”, cu 75 de locuri, pentru Artele frumoase. În această minune de Teatru din „Orașul cu salcâmi”, dar și al lui Panait Istrati și Fănuș Neagu, și repertoriul este la înălțime, iar Publicul, unul rasat, intră elegant în superbul Templu al Thaliei, cu mândrie și sufletul bătând sincer pentru spectacolele de pe scena brăileană a miracolelor.

…Cu gândul la Publicul brăilean de ținută, Lucian Sabados este atent atât la repertoriul trupei de top din briza Dunării, cât și la vizita unor oaspeți de soi, el atrăgând, de patru ani, și trupe particulare din toată țara. Cu un dublu scop: o alternativă pentru publicul-gazdă privind spectacologia modernă, diversă, repertorială, și un dialog între teatrul instituționalizat și cel independent. În acest sens se înscrie și Proiectul TMF Independent (Teatrul „Maria Filotti” Independent), aflat la a II-a ediție (2017-2021). În prima ediție a Proiectului, multe spectacole de la „Unteatru”, nume de respect azi, susținute și cu unii actori brăileni (Liviu Pintileasa, Silviu Debu, Mihaela Trofinov): „Ce zile frumoase”, de Samuel Beckett, „La Țigănci”, după Mircea Eliade, „Blackbird”, „Avem nevoie de mai multă atenție”; de la Teatrul de Artă București: „Și veni bărbatul la femeie”; de la „ArCub” -„Fidelitate”, „Obsesii” - cu o extraordinară Cerasela Iosifescu; de la „Social Act Theatre” Galați, ca și Concertul de jazz al fascinantei trupe bucureștene Jazzappella, care cântă jazz, uluitor, doar din… șase voci!...

…A doua ediție a Proiectului TMF Independent a debutat cu „Dureri fantomă”, de rusul Sigarev, excelent spectacol al Teatrului de Artă - susținut „cum laude” de Mihaela Popa, Rareș Andrici și George Constantinescu, în regia lui Bogdan Budeș - care a obținut, în ultimul iunie, Marele Premiu la Festivalul Internațional de la Ekaterinburg, Rusia. Ca apoi să vină un alt spectacol, realizat de apreciata actriță Claudia Motea, în regim independent - „Pușlamaua de la etajul 13”, triumf într-o sală arhiplină, sub o ploaie de lacrimi și flori. Când, la final, atâția spectatori au mulțumit realizatorilor spectacolului, dar și directorului teatrului, rugându-l să mai aducă asemenea spectacole, era o dovadă certă că Proiectul TMF Independent este unul de mare succes!