Main menu

header

… De-a lungul anilor, am urmărit multe musicaluri de top pe Broadway: „Fantoma Operei”, „Cats”, „Miss Saigon” etc. De fiecare dată, fascinat, am afirmat că, în materie de musicaluri, americanii sunt imbatabili!... În prima zi a Noului An am vizionat un musical cu totul și cu totul aparte, unul acvatic, absolut fabulos, „Visul” („Le Reve”, „The Dream”)! Spectacol de… vis, parcă de pe altă planetă, de la scena de joc - una pe apă - într-un teatru rotund („Wynn”) din Las Vegas, cu un plafon ce are un mic tunel în înaltul cupolei, pe unde se vedea cerul, din care vin artiștii prinși în magica poveste și două ploi torențiale. Pentru acest uluitor spectacol, proprietarul hotelului de lux, miliardarul Steve Wynn, mare și rafinat colecționar de opere de artă, a construit special teatrul de 75 de milioane de dolari, fără dotarea cu aparatură tehnică de ultimă generație.

Apoi a chemat un magician al artei scenice, creator de spectacole-unicat, italianul Franco Dragone, de 66 de ani, crescut de la 7 ani în Belgia și parte importantă în apariția Fenomenului artistic „Cirque du Soleil” în Canada. Acum a scris o fascinantă poveste de dragoste pe și în apă, triumf al Iubirii, cu vastă cultură teatrală, pornind de la Julieta lui Shakespeare, amintind de „Pescărușul” cehovian, dar și de pirendellianul „Omul cu floarea în gură”, dublată în imaginația rară de simbioza dintre noua revoluție tehnică în artă și Măria Sa Actorul. În „Visul” - Cel mai bun show timp de șapte ani consecutivi în Las Vegas” -, totul se joacă pe apă, în adâncuri, în spațiul dintre scena, mereu alta, și înaltul cupolei. Artiști, înotători profesioniști, acrobați, balerini, dansatori moderni, iluzioniști, vedete de atletică grea din nouă țări fac cu toții un nou gen de teatru, unul magistral, demonstrând dimensiunea modernă a Omului-Creator! Toți, cu atestate de scuba, dispar și răsar din apă, dansează pe apă (cam patru milioane de litri pentru fiecare reprezentație!) când în arcade de jeturi, când arzând, spre cer, devin „Pietonii aerului”, amintind de Eugen Ionesco și de Visul de zbor… Natația intră și ea în Casa Artelor, cu dansuri sincron peste cele văzute la Olimpiade, cu sărituri fără platformă, din… cer, aflat la 10-12 metri, cu o perfecțiune incredibilă printre fantastice Simboluri: „Pomul Vieții”, mereu plin de oameni, „Timpul”, când patru cadrane închise într-un glob cu gratii - replică la celebrul tablou „Persistența memoriei” al lui Dali -, când un Clopot coborând din cer, limba ce dăngăne fiind un om, alt triumf al Ființei Umane.

…90 de artiști-totali și 250 de creatori în armata de computere, reflectoare, proiectoare, din apă, de deasupra, urcând într-un balet mecanic până în vârful cupolei din Sala rotundă cu 1.600 de locuri (bilete de la 115 la 400 de dolari). Toți lucrează la milimetru și la fracțiune de se- cundă, fără de care acest Fabulos Musical Acvatic nu ar putea exista, din 6 mai 2015 (data premierei), totul (decor, aparatură, 90 de artiști) regenerându-se o dată la șase luni! Pentru alt fabulos Vis…