Main menu

header

...Îmi place să descopăr noi actori și regizori, tineri cu talent, pasiune și speranțe, fiecare visând la „bastonul de General” aflat în ranița fiecăruia, care, nu-i așa, într-o bună zi... Un asemenea tânăr am aplaudat cu bucurie într-un recent spectacol prezentat de Teatrul „Ariel” din Râmnicu-Vâlcea în „Ariel Inter Fest”, Festivalul Internațional ținut în perioada 17-21 iunie, în Zăvoi. Spectacolul, „Colonelul și păsările”, un text excepțional al bulgarului Hristo Boicev, jucat în mai toată lumea. L-am văzut și la noi, la Teatrul Bulandra, și, acum doi ani, la Teatrul Independent „Coquette” din București. Este o piesă tulburătoare, cu povestea unor pacienți dintr-un spital de boli mintale, care, de la un rătăcit colet cu uniforme ONU, cred că au interceptat un semn militar și decid să-și facă propria armată ca să plece cu ea la Strasbourg pentru a se înrola în Forțele Națiunilor Unite! Comică și tragică, această pregătire de... exod al nebunilor, într-un M.A.S.H. cu iz balcanic, nu-i decât visul de evadare dintr-o realitate-închisoare, dintr-o societate în care individul este uniformizat, depersonalizat treptat, dar total.

...Pornind de la acest text generos, însă foarte greu de montat, tânărul regizor Vlad Popescu a surprins din plecare prin superbe metafore și joc sigur cu simbolurile, într-un remarcabil cadru scenografic devenit personaj, datorat inspiratei Irina Chirilă. Tânărul regizor, născut acum 27 de ani, la Râmnicu-Vâlcea, a etalat o maturitate scenică încântătoare, semn că l-au pregătit cum se cuvine profesorul Gelu Badea, la clasa de Regie a Facultății de teatru din Cluj, cât și Ducu Darie, în masteratul dat la UNATC București, acum trei ani. Recenta premieră vâlceană a textului bulgar nu a fost, însă, prima montare a lui Vlad Popescu. A regizat, la Baia Mare, piesa lui Teodor Mazilu „Don Juan moare ca toți ceilalți”, a regizat și la Râmnicu-Vâlcea, „Groparii”, după Halmet, cu... două personaje, și un one-woman-show cu Andreea Radu, iar la vestitul „Podul” piesa „Viața are culoarea strălucitoare a curcubeului”... Și va monta, din nou, „Colonelul și păsările”, acasă la dramaturg, în Bulgaria, la Gabrovo, într-o variantă numai cu actori, la Râmnicu-Vâlcea aplaudând o partitură feminină, cu un singur bărbat (Alin Păiuș, pe rol în personajul Colonelul Fertisov).

...Și dacă tot am amintit de unul dintre interpreți, să subliniez și alte roluri de ținută din acest spectacol, în care scenele de grup, bine conduse de regizor, nu anulează harul individual. Etalat „cum laudae” de Cătălina Sima Mgetsk (în rolul Meral Romska), Camelia Constantin (Teresa), Anca Olteanu (Mata Hari), Juliet Attoh (Nina), Mădălina Floroaia (Thich)... O singură rezervă, spectacolul vizionat a părut cam lung (150 de minute!), putând să fie strâns. Fără rezerve, însă, sunt convins că am urmărit spectacolul unui excelent tânăr regizor, cu imaginație și nerv, cu ironie și idee, ridicând într-o frumoasă ținută estetică o societate lăsată în derizoriu, unde, însă, Speranța nu moare niciodată.