Main menu

header

…Nu doar pentru a urmări un spectacol-eveniment, cu piesa „Class” a irlandezilor Iseult Golden și David Horan! Ci spre a-și răspunde cum stau cu „lecțiile” lor! Căci ultima premieră a Naționalului bucureștean înseamnă mai mult decât un text profund, o regie excelentă și interpretări de excepție, e o gravă temă de meditație în triunghiul elevi-părinți-profesori, într-o lumină dură. Multe piese tratează drama copiilor cu părinți despărțiți, acum, un „caz”! Jayden, puștiul de 9 ani al lui Brian și Donna Costello (despărțiți de şase luni), are „dificultăți de învățare”, iar părinții sunt chemați să-și dea consimțământul pentru abordarea unui psiholog. Ajunși în clasa de școală, părinții se ceartă, își reamintesc că au fost elevi, tatăl o acuză pe mamă că fiul a moștenit boala, ea repetând un an, Donna replică, însă, că nu a fost trecută la „o clasă specială”!

Fostul soț, tatăl cu doi băieți, un mecanic violent, se simte luat de sus de profesorul preferat al lui Jayden, din cauza diferenței de poziție socială, îl înjură, e gata să-l lovească, numai că, speriat, dascălul McCafferty ripostează, îl pune la podea și îi sparge nasul. Mecanicul amenință cu Poliția, cariera pedagogică a celui care vrea să îl salveze pe Jayden e ca și sfârșită, mama băiatului își imploră fostul soț să aplaneze situația în numele viitorului copilului lor. Părinții pleacă, profesorul vrea să abandoneze școala, cei doi elevi „cu probleme” (Jayden și Kaylie) încearcă, în lacrimi, să-l oprească pe McCafferty să plece. Finalul, ca un trăsnet: mama, în doliu, intră în clasa în care profesorul e gata de abandon și anunță că ex-soțul a fost găsit mort în casă! Poate o tumoare, poate lovitura primită de la profesor… Dascălul e răvășit, Donna încearcă să îl consoleze pe cel divorțat și el, dar autorii refuză melodrama ieftină, cei doi nu-și vindecă împreună singurătățile, dimpotrivă, femeia în doliu îi mărturisește lui McCafferty că, dacă Jayden îl adoră, ea nu îl va ierta niciodată! În locul unui final dulceag rămân acuzații profunde spre părinți, profesori și societate, excelentul regizor Felix Alexa potențându-le clar, dureros, ca un recurs la Judecata de Apoi a fiecăruia!

...Un asemenea tulburător spectacol-oglindă a familiei, școlii, a mediului social, nu putea fi unul de neuitat, doar cu un text deosebit și o superregie. Au contribuit și cinci actori minunați. În rolul Mamei, absolut extraordinară, Alexandra Sălceanu, o prestație de notra 10! Excelent și Gavril Pătru (în Brian Costello); experimentatul, aplaudatul Richard Bovnoczki a pornit, parcă, încet rolul, dar l-a terminat în transfigurare rară. Aplaudat și tânărul Ciprian Nicula (interpretul lui Jayden), lansat de „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții (tot la TNB), frumoasa surpriză fiind studenta (anul III) Sandra Ducuță (Kaylie), pe care Felix Alexa o debuta cu succes în „Despre tandrețe” de Matei Vișniec, la Teatrul Dramaturgilor Români. „Class”, un spectacol remarcabil continuat în mintea spectatorilor, dramatic, și după plecarea acasă.