Main menu

header

...Evantaiul de Festivaluri din lumea teatrului românesc beneficiază și de Jurii competente, menite să ierarhizeze valorile momentului, spre a ști cum și încotro ne îndreptăm. Mai toate Juriile, cu personalități dintre actori, cronicari, directori de teatre, regizori, teatrologi, toți cu experiență. Deranjează, uneori, repetabilitatea acelorași nume, chiar dacă reprezintă ași în materie, fapt ce creează sentimentul unui „déja vù”, suficient să apară și asociații uneori pripite. Se impune lansarea în rotația Juriilor a unor „voci” noi, care să dinamizeze dificila evaluare a spectacolului, actorilor, regizorilor etc. Poate că unul dintre cei ieșiți din rutină va propune și va susține și Premiul pentru dramaturgie în Festivaluri!

...Un Juriu inedit, cel al Publicului! În unele dintre Festivalurile de teatru din România s-a permanentizat, apreciabil, și Juriul spectatorilor. La „Fest(in) pe Bulevard”, de la „Nottara”, în orașul care „Vede Teatru”, Buzău, la Gala Hop și „Bacău Fest Monodrame” există și un Premiu al Publicului. Jurii alcătuite de spectatori fideli teatrelor respective (axiomă în Gala studențească de la Costinești!) care, firește, decid, de multe ori, cu sufletul, la prima vedere. Nu ar fi, oare, necesară o pregătire prealabilă a Juriilor Publicului, formate din amatori, o îndrumare din partea unor actori, regizori, cronicari cum să fie urmărit un spectacol și creatorii lui, căci popularitatea nu-i rima potrivită pentru Valoare?

...Dintre toate Juriile alcătuite din spectatori, cel mai spectaculos și lăudabil mi se pare cel al Galei băcăuane: el este format din... liceeni de ținută care învață cu spor în orașul lui Alecsandri și Bacovia! Anul acesta, el a înlăturat chiar insatisfacția că medalia de aur a Juriului profesionist nu a putut fi acordată decât unui one-woman-show („Îngerul pantofilor”, recitalul Danei Voicu într-o producție independentă din Capitală). Juriul liceenilor băcăuani a decis ca Premiul Publicului, numit „Ștefan Iordache” (!), să revină actriței Irina Bodea Radu, de la Teatrul „I.D. Sârbu” Petroșani, pentru spectacolul „Aglaja și Dumnezeul ei din mămăligă”. Un alt Premiu onorific al Galei băcăuane, „Dinu Apetrei”, în memoria regretatului valoros actor moldav dispărut prematur, a fost acordat de... actorii teatrului gazdă „Bacovia” actriței Silvia Răileanu, pentru spectacolul cutremurător „Să nu ne răzbunați”, realizat la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani, completându-se, practic, un Podium văzut de mai mulți.

...În cazul Premiului Publicului moldav numit „Ștefan Iordache”, el poartă același nume cu Marele Premiu al Galei Hop de la Costinești, cel al nemuritorului Actor român. Între Marele Premiu de la Gala Tânărului Actor, decis de mari specialiști, și Premiul de popularitate al elevilor Bacăului este o vădită diferență valorică. Gândesc că Premiul junilor băcăuani se poate numi foarte bine „Vasile Alecsandri” în numele valorosului dramaturg român, născut în Bacău. Este o propunere spre evitarea confuziei!