Main menu

header

…Pentru mulți, Potaissa de altădată nu însemna decât un loc unde nu se întâmpla nimic, excepție fiind „minunea” din 1962, când Arieșul Turda a cucerit „Cupa României” la fotbal, învingând, cu 2-1 (0-1), Rapid, chiar la București!?!... De trei ani, însă, Turda a intrat spectaculos și în lumea Festivalurilor de teatru, venirea ca director a lui Cătălin Grigoraș, actor cu har aparte și tânăr manager cu idei pregătit la Sibiu, declanșând ambiții și realizări nevisate pe Arieș. De trei ani, Teatrul „Aureliu Manea” și-a format o trupă tânără, cu valențe, și are un Festival Internațional, cu tematică. Anul acesta, la a III-a ediție (28 iunie - 7 iulie), „Libertatea de a alege”, după „Continuitate” și „Împreună”. Peste 120 de evenimente, lăudabil și cu trupe particulare sau teatre independente, 450 de artiști din 6 țări (Argentina, Australia, Italia, Mexic, Spania, România), 15 diferite spații, în moderna Salină („Statui vivante”), pe Pietonala orașului, unde am văzut un fantastic balet cabalin „Magie și dresaj” prezentat de maramureșeanul Miron Bococi, cu trei pursânge uluitori care au demonstrat că: „Și caii pot face artă, nu-i așa?!”…

…Un mare merit al ediției, respectul acordat Dramaturgiei Românești, fapt rar prin festivalurile noastre. Marele Caragiale, cu „D-ale Carnavalului” (regia Dan Tudor, Teatrul Principal București), plus „Conu Leonida față cu reacțiunea” (pe afiș „Revoluție și artificii”), cu doi interpreți admirabili în travesti, Marius Bodochi (jucând… Efimița) și Irina Movilă (Leonida!)… Un părinte al Teatrului absurdului, Eugene Ionesco și „Rinocerii” lui în două variante - Teatrul „Matei Vișniec” Suceava și Teatrul Dramatic Baia Mare… N-au lipsit dramaturgii români contemporani, altă idee de preț: Marin Sorescu („Iona”, la Teatrul „Elvira Godeanu” Târgu Jiu); Matei Vișniec – „Și cu violoncelul ce facem?”, producția teatrului gazdă, în regia apreciatei Muriel Manea Jakab (fata lui Aureliu Manea!)… În gală și reputata Lucia Verona cu piesa „Călătoarea și Shakespeare” (regia Ruxandra Bălașu, Teatrul Dramaturgilor Români). Prolificul Andreeas Popescu, cu două texte - „Figuranta” și „Te iubesc dar nu pe tine”, în ambele încântând publicul remarcabila Tania Popa. Redutabilul Szakely Csaba, cu „Monstrul nisipurilor” prezentat de Teatrul „Fani Tardini” Galați, Elise Wilk, în spectacolul teatrului organizator „S-a întâmplat într-o joi”, un one man show susținut excelent de Valentin Oncu într-un microbuz mergând prin oraș! Ca Teatrul „I.D. Sârbu” Petroșani să ofere „Aglaja și Dumnezeul ei din mămăligă”, piesa Aglajei Veterany!

…Ca orice festival de ținută, gala de la Turda a avut și două recitaluri extraordinare: „Flautul fermecat (Flaut la puterea Poeziei)”, tulburător regal de poezie filosofică al Legendei vii Dorel Vișan; „De la Ovidiu la Eminescu”, una dintre bijuteriile „Domnului Shakespeare”, inegalabilul Emil Boroghină!… Un buchet mare de laude pentru marea și neobosita echipă de organizare a unui festival ce a îmbrăcat Turda în nobile haine de sărbătoare!