Main menu

header

…De când teatrul, lumea-ntreagă a fost fascinată de arta travestiului. De la spectatori la actori. Teatrul românesc nu se putea sustrage spectaculoasei idei, ba are și realizări de excepție în domeniu. Primul actor român care s-a încumetat să joace în travesti a fost Matei Millo, unul dintre creatorii teatrului românesc, alături de Vasile Alecsandri (părintele dramaturgiei autohtone!) și Costache Negruzzi. Succes de răsunet în travestiul lui Matei Millo din prima operetă românească, „Baba Hârca”, la Iași, în 1848. Tot în Dealul Copoului, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, un travesti istoric al lui Miluță Gheorghiu în fermecătoarele comedii ale lui Alecsandri „Coana Chirița” și „Muza de la Burdujeni”. Roluri de excepție în „Coana Chirița” (în realitate Atanasia Greceanu, modelul boieroaicei care l-a inspirat pe Alecsandri, la Fălticeni, după ce i-a refuzat mâna fetei, considerându-l un „scriitoraș, coate goale”!, și la București): Arcadie Donos, la Teatrul Mic, Marcel Anghelescu și Ion Finteșteanu (la Teatrul Național). Ceea ce nu exclude rolurile de neuitat ale Tamarei Buciuceanu și Dragăi Olteanu Matei!

…Și Caragiale are o piesă care s-a bucurat de travestiuri de ecou: „Conu Leonida față cu reacțiunea”. După ce s-a jucat la Opera Națională, cu muzica și libretul semnate de Matei Socor, în 1978, cunoscuta piesă a beneficiat la Teatrul Național din Cluj de un aplaudat travesti al remarcabilului actor Dorel Vișan în rolul Efimiței, Leonida fiind Gelu Bogdan Ivașcu, iar Safta - Lucia Wanda Toma, ideea regizorală aparținându-i genialului Aureliu Manea... La citirea „altfel” a acestui nemuritor text s-a încumetat și ilustrul regizor Silviu Purcărete, în excelenta montare de la Naționalul bucureștean, din noiembrie 2012. Într-un spectacol de maestru, cu Victor Rebengiuc (Leonida), Mariana Mihuț (Efimița) și Florentina Țilea (Safta), Leonida, în poziția verticală a patului, ascultă teoriile despre revoluție și republică ale lui Garibaldi și oferă o replică de șah-mat: „Eu, cu mintea mea ca de femeie, pardon să întreb un lucru: ce procopseală ar fi și cu republica asta?”. Ceea ce te face să crezi că în viziunea lui Purcărete Leonida lui Caragiale este de gen feminin, ca masculinul să fie Leonid, interpretat magistral de Mariana Mihuț.

...Un aplaudat travesti total, anul acesta, în spectacolul-producție particulară oferit de doi actori de top ai Naționalului din Capitală, Irina Movilă și Marius Bodochi, regizori și interpreți de senzație, de la intonațiile vocii la cele mai mici detalii de machiaj și mișcare. Un Leonida impecabil, incredibil, în jocul Irinei Movilă, secondată de un uluitor Marius Bodochi, de juri că e femeie în rolul Efimiței! Și ca travestiul să fie un trio, Safta este jucată cu nerv de Marius Drăguș, care, specialist în tehnica de ultimă generație, colorează finalul cu magice jocuri de artificii, pocnituri și un pește uriaș ce traversează camera!... Un spectacol de excepție, ce trebuie luat în repertoriu de unul dintre marile noastre teatre!