Main menu

header

...Gongul bătea grav, urma să înceapă altă fascinație, era, însă, un Clopot de biserică, dăngănea a Jale într-o vară îndoliată ca niciuna în Templul Thaliei. Sună un titlu în memorie, „Din Jale se-ntrupează Electra”!

...Nu era Electra, stăpânea scena „Paracliserul” lui Marin Sorescu și Boss Finley din „Dulcea pasăre a tinereții noastre” de Tennessee Williams, și Nae Girimea din „D’ale Carnavalului” de Caragiale sau Gaev din „Livada cu vișini” a lui Cehov, în regia lui Andrei Șerban. M-am frecat la ochi, era Măria Sa Actorul, El, Damian Crâșmaru! Se născuse la 10 mai 1931, nu departe de semeția Bucegilor, la Ploiești. Și a plecat dintre noi, între îngeri, la 11 iulie, vara asta! Tot într-o dată de 11, în aprilie anul trecut, îl (ne) părăsise Regina Teatrului Românesc, Carmen Stănescu, inegalabila sa parteneră de Viață minunată!

...Clopotul a mai dăngănit, cumplit, în final de Iulie, în 30, tot la Național! „Paracliserul” plecase, în scenă schimba miraculos rolurile, fermecătoare, „Lucrezia Borgia”, Aneta Duduleanu din „Gaițele”, Regina Margareta din „Regele Moare”, de Ionesco, a devenit Agave din „Bacantele” lui Euripide, Anca din „Năpasta” și tulburătoarea Thelma din „Noapte bună, mamă”. Sălile ovaționau îndelung, însă Florina Cercel n-a mai venit la apluze. Plecase în Rai și Actrița născută în umbra falnicului Ceahlău, la 28 ianuarie 1943, ursită să farmece Publicul din Galați, Timișoara, București (Național, Metropolis și ArCub), de oriunde!

...Nu se uscase Lacrima de Iulie negru și un nou dangăt de Jale a traversat cerul. În prima zi a lui August, a suit în Panteon și un mare Dramaturg român, nedreptățit, ca mulți alții! Un condei alert, acid, comediograf de elită, regizor de teatru și film. M-am trezit la Turda, în 1986, când Puși Dinulescu a urcat în premieră pe scenă, ca autor, cu piesa „Dresorii de porumbei”, apoi succes nebun cu „Nunta lui Puiu” și „Casa cu țoape”, elogii la „Pescărușul lui Hamlet” și ultima lui premieră, „Plaja cu amanți”, la Teatrul din Giurgiu, acum 7 (șapte) ani! De atunci, o dureroasă, nedreaptă tăcere din partea regizorilor, directorilor de teatru!

...Ultima cortină de doliu pe marea, miraculoasa Scenă a Teatrului Românesc, în 3 august! A urcat la Creator și Cătălina Buzoianu, Regina Regizorilor Români, uluitoare de la acel „Romeo și Julieta” cu studenții de la IATC (Andrei Pintea, Mariana Buruiană, Adriana Trandafir etc.), care a cucerit și Londra, în 1978. După care o Sută de montări, cu fascinanta serie de capodopere la Teatrul Mic: „Să-i îmbrăcăm pe cei goi”, „Maestrul și Margareta”, „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, „Lolita”; „Pescărușul” și „Poveste de iarnă” la Naționalul ieșean, câte bijuterii la Timișoara și Brăila (orașul nașterii, în 13 aprilie 1938) și la „Comedie” (fantastica „Fuga”) și alte încântări!

...Clopotul greu a tăcut brusc! Pe Cer, peste Lacrimile de vară neagră, un Curcubeu! Erau sufletele noastre salutând Nemurirea minunaților trubaduri ai Teatrului Românesc. Legendele nu mor niciodată!