Main menu

header

…Un Actor genial! De teatru și de film! Și un Poet rar, „Psalmii” lui fiind o carte de referință apărută după ’90! Fost profesor, director al Naționalului „Lucian Blaga” din Cluj! Dincolo de toate titlurile, premiile, ovațiile, rămâne un Om din scripturi alese, născut, acum 82 de ani, în Tăușeni, lângă Cluj, sat în care, spune Maestrul, „Dumnezeu face parte din familia fiecăruia”.

…Cei mai mulți l-au descoperit în sălile de cinema, mult aplaudat și în Franța, la Festivalul Filmului Mediteranean, la Montpellier, unde a primit Marele Premiu pentru rolul interpretat în filmul „Iacob”, turnat în 1987. Și câte altele de răsunet, „Moromeții”, „Senatorul melcilor”, „Cel mai iubit dintre pământeni” etc.!... Eu l-am descoperit în sala de teatru a Naționalului clujean, în ’78, într-un travesti de ecou, Efimița din „Conu’ Leonida față cu reacțiunea”, capodopera lui Caragiale, în regia genialului Aureliu Manea. Naturalețea, spontaneitatea, umorul fin, forța scenică l-au definit imediat ca un extraordinar actor (și) de teatru. Dintre rolurile pe scenă (40!), extraordinar în „Falstaff”-ul lui Shakespeare, montat, în 1996, de Victor Ioan Frunză, și în „Vânătoarea de rațe”, piesa-șoc a lui Vampilov.

…În ultimii zece ani am descoperit Poetul-Filosof și Omul de atitudine Dorel Vișan. Încântător! Veritabil arhitect de spectacole rare, Recitalurile lui inedite trăgându-și seva din Filosofia Vieții, a Religiilor și Istoriei. Dorel Vișan, un actor-poet-filosof prin definiție, nu recită, el transmite în nobil fior Adevăruri, Axiome, pe care mulți le îngroapă. El trăiește pentru unicul rost al Artei, acela „să facă suportabilă această Vale a Plângerii care este Viața”, cum ne învăța Euripide. În ultimii ani a fascinat atâtea săli cu recitaluri de excepție, predând o superbă lecție despre teatralitatea Poeziei și a Filosofiei.

…Un Recital de colecție „Flautul Fermecat (Flaut la puterea Poeziei)”, acompaniat de acordurile flautului magic al lui Ion Bogdan Ștefănescu. O veritabilă Filosofie de Viață din poeziile lui Eminescu, Coșbuc și Blaga, prezentați cu har prin câteva versuri-flacără ce anunțau începutul Apocalipsei în lume! Concluzia Actorului-Poetului-Filosofului-Omului de atitudine Dorel Vișan: numai prin Artă ne mai putem salva!... Un alt răscolitor Recital de conștiință „Vai, epoca mea!”, în care ne-a amintit, în acordurile viorii Stradivarius Elder Voicu, pusă în mâna virtuozului Alexandru Tomescu, de sublima noastră Istorie (dacă nu neștiută, atunci abandonată ca sens!), pornind de la Horea și Avram Iancu, insistând pe recâștigarea demnității de a fi Român și efortul de a salva Prezentul! Ca un logic acord final într-un Simpozion Național de Estetică (ediția a XXVI-a), organizat, toamna trecută, la Centrul Cultural „George Apostu” Bacău, una dintre ctitoriile de preț ale remarcabilului manager de cultură Geo Popa, ex-secretar de stat în Ministerul Culturii, abia remaniat politic, în locul lui fiind adus un fost angajat… la Administrația de Apă!?! „Vai, epoca mea”!