Main menu

header

…Întâiul Festival de Teatru Independent din România a debutat, acum 12 ani, pe terasa Naționalului bucureștean, în spațiul „La Motoare”, sub cerul liber. Născut din nevoia de exprimare liberă, și-a găsit și un titlu altfel, „UnderCloud”, adică „Sub Nori”. Ctitorit de un Arhitect cu idei, pasiune și tenacitate, remarcabilul om de teatru (actriță, dramaturg, regizor, manager) Chris Simion-Mercurian, acest Festival s-a făcut repede cunoscut, căpătând ecou nu doar în România, din 2014 desfășurându-se sub egida „Program Europa for Festivals”, ca un valoros atestat acordat de Comisia Europeană și Asociația Festivalurilor de pe Bătrânul Continent. Numai că, lovitură de teatru! În plină apreciere internațională, ediția din 2019, a XII-a, a stat în mare cumpănă, gata-gata să nu se desfășoare. Nori grei, financiari, s-au aruncat peste „UnderCloud”, niciun leu de la Primărie și de la Ministerul Culturii! Perseverența lui Chris Simion-Mercurian și a prietenilor Teatrului Românesc, ba și a unor oameni generoși de la „Raiffeisen Bank”, „Staropramen”, „President”, „Aqua Carpatica” etc. au readus „UnderCloud”, după patru ani, în spațiile romantice de la Muzeul Țăranului Român. O ediție în regim de criză, de sacrificiu, cu o temă logică „Curajul și asumarea într-un context cultural și artistic tot mai dificil”! Și, chiar dacă nu a mai putut fi invitată măcar o trupă de teatru din străinătate, ba nici din afara Capitalei (excepție Asociația Culturală Contrasens Timișoara), n-a fost o ediție oarecare, ci una vivantă. Cu 30 de spectacole diverse, de teatru, teatru-dans, teatru-film, videoproiecții, spectacole-lectură. Cu nume sonore prezente: Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Oana Pellea, Maria Obretin, Ilona Brezoianu, Lia Bugnar, Marian Râlea, Marius Manole, Ionuț Vișan ș.a. Și cu 40 de voluntari frenetici!

…Ediția a 12-a avut și noutăți. O Scenă a poeziei pe care, la finele fiecărei zile pline, cu 3-5 spectacole, actorii care au jucat au revenit în fața spectacorilor aducând magia Poeziei lângă Bisericuța de lemn a cărei turlă sprijină Cerul… Un provocator Proiect („Unu la unu”) al tânărului, inventivului actor și regizor Alexandru Naghi: într-un microbuz sau un mic spațiu, timp de 12 minute, un actor și un spectator au născut un superb spectacol de teatru-verite. O experiență inedită, chiar șocantă, care s-a repetat de 12 ori!

…Au avut ecou și cele două Spectacole care au împlinit lecturile, din edițiile anterioare, cu textele cunoscutului romancier francez Pascal Bruckner, „Crăciunul Președintelui” (o coproducție a teatrelor Grivița 53 București și Anton Pann Râmnicu Vâlcea) și „Cu ce vă servesc?” (producție Grivița 53). Ambele în regia lui Chris Simion-Mercurian.

…Opt zile (23-30 august) în care Măria Sa Teatrul s-a ridicat, prin acest mult apreciat Festival „UnderCloud”, deasupra teribilei crize financiare, fiind, cum frumos a sintetizat valorosul Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, directorul gazdei Festivalului, Muzeul Ţăranului Român, „Gala bucuriei de a trăi”! Bucuria Teatrului!