Main menu

header

32-1Se spune că orice început e greu. În fiecare an, când debutează sezonul estival, unii dintre noi, de obicei cei mai iubiţi cântăreţi şi comici, ne pregătim pentru spectacolul de la grădinile de vară de pe Litoral. Acestea au fost luate în custodie de la primării încă din primăvară, pentru a fi întreţinute şi apoi exploatate vara. Cred că vă imaginaţi ce dezastru se face iarna în grădinile neacoperite, cu scaune fixe de plastic, ce plesnesc de ger sau cu băncile din lemn acoperite luni şi luni de zăpadă. Costurile sunt foarte mari, iar organizatorii pornesc sezonul cu un gol mare în buzunare.

32-2Nu ştiu cum se face, dar pe an ce trece, sezonul se micşorează, căci clima s-a schimbat. Noi jucăm din iunie până în septembrie şi, chiar dacă am trecut de jumătatea lui iulie, tot nu şi-a „dat drumul”, cum spunem noi. Deşi televiziunea anunţa prezenţa a 150.000 de turişti, mergând cu maşina prin staţiuni te mişti lejer, nu ca altădată când la aceeaşi oră înaintai ca melcul. A apărut fenomenul „week-end-iştilor”, adică turişti care vin numai la sfârşit de săptămână, cu bani puţini, doar pentru cazare şi masă (se mulţumesc la prânz cu o gogoaşă sau un porumb fiert pe plajă, iar seara distracţia se rezumă la o bere şi o pizza în compania muzicii ambientale). Tristă vacanţă! M-am întrebat mereu de ce.

32-3Am început să descopăr cauzele; acestea ţin atât de situaţia economică, dar sunt şi din vina noastră, a celor care supravieţuim din această activitate. Televiziunea a furat mult din interesul spectatorilor, mai ales în emisiunile de scandal, sau, de ce să nu recunoaştem, producţiile de divertisment ce întrunesc în distribuţie pe cei mai mari artişti de gen. Poate uneori de aceea omul cu bani număraţi îşi zice: „Cine joacă la Mamaia azi, Maria Ciobanu sau Stela Popescu? Lasă că le vedem în curând la tv”. Este şi asta o realitate. Totuşi, vreau să vă spun că niciodată televiziunea n-o să vă ofere fiorul adevărat pe care-l transmite un artist pe scenă.

32-4În al doilea rând, poate că şi publicul a fost împărţit din cauza distribuţiilor amestecate făcute în dorinţa de a cuprinde toate categoriile de spectatori. Anul acesta am reuşit să organizăm un spectacol „curat”: frumoasa Maria Dragomiroiu (foto 1), cu un repertoriu extraordinar, cu costumele sale superbe, Petrică Mîţu Stoian, cântăreţul nostru cu haz şi forţă vocală, mai puţin consumat în spectacolele estivale; o faţă superbă, înaltă şi suplă cu numele de scenă Kalibra (foto 4), care asigură un show de muzică uşoară, şi subsemnata, cu un repertoriu absolut nou.

V-am amintit deja de Maria Ciobanu (foto 2), care nu poate ieşi din scenă până nu cântă „Ciocârlia” sa inegalabilă, şi, ca să faceţi şi o burtă de râs, Jean Paler (foto 3) este la dispoziţia dumneavoastră. Am lăsat la sfârşit prezenţa lui Aurel Moga (foto 4), mereu tânăr, cu un glas de miere şi un repertoriu ales. Primul album l-a lansat în 1983, şi de atunci i-au urmat şi altele cu succes. Spectacolul este deci garantat de distribuţie, şi noi sperăm să avem grădinile pline începând din această săptămână. S-au terminat Bacalaureatul şi înscrierile la facultate şi ne rugăm la Dumnezeu ca şi scandalurile politice să ia sfârşit. Vă aşteptăm pe Litoral!