Main menu

header

27-1De cum se înalţă cortina începe mirajul. El te cuprinde, te poartă pe aripi de poveste cu muzică, dans şi celebrii maeştri ai umorului. Schimbări de decor te uimesc cu cortine de aur şi argint. Priveşti cu ochi de copil mirat şi râzi din toată inima. Acesta este mirajul spectacolului. Dar ştiţi voi ce se petrece dincolo de cortină, acolo în spate, câte furnicuţe robotesc să se nască acest miracol? Hai să vă dau câteva amănunte. Mai întâi, actorii îşi pregătesc apariţiile ajutaţi de regizor, apoi se asamblează cu mişcare, muzică şi lumini, cu decor şi costume, şi abia după câteva repetiţii generale spectacolul e gata.

27-2Abia atunci el este preluat de regizorul de culise - în cazul nostru Petrişor, fost balerin (foto 1). El răspunde de acum înainte de povestea noastră. El bate gongul, el face adunarea în scenă, el dictează ridicarea sau căderea cortinelor, el este dirijorul principal al evenimentului. El are dreptul chiar să te atenţioneze dacă ai făcut o greşeală.

Ei, dar cine răspunde la comenzile sale? Şeful maşinist cu echipa sa, luministul, sunetistul şi recuziterul. Petre (foto 2), şeful maşinist, ne stă alături de 30 de ani. Serios, atent, respectuos. Şi el este un fel de dirijor, căci orice secundă de întârziere a manevrelor strică armonia desfăşurării spectacolului.

27-3Sonorizatorul? Imaginaţi-vă că de la gong până la muzica de final, trecând din apariţie în apariţie, muzica însoţeşte fiecare interpret sau fiecare dans. Orice neatenţie poate fi o catastrofă. Dar Bogdan (foto 3), inginerul nostru de sunet, nu ne dezamăgeşte niciodată.

Cred că aţi observat că, dincolo de text, muzică şi mişcare de decor, apar o seamă de obiecte, amănunte ce ne ajută să completăm apariţia în scenă. Recuziterul - aşa se cheamă el - Eugen (foto 4) este veteranul nostru. Sarcina sa este să asigure de la o apariţie la alta, la secundă, fiecare amănunt ce completează personajul, un telefon, o poşetă, un baston şi aşa mai departe. La Eugen, în magazia sa, poţi găsi o arhivă completă de afişe şi fotografii adunate cu dragoste, pentru că viaţa sa a fost teatrul.

27-4V-am descris doar o parte ce se desfăşoară în spatele cortinei şi care asigură mirajul final la care asistaţi dumneavoastră. Mai este o mare parte din această armată despre care vă voi vorbi altădată. Am vrut doar să ştiţi că spectacolul ce vă încântă este rezultatul unui întreg proces de pregătire, din care artistul este doar o parte din el. Mai vorbim noi.