Main menu

header

34-1Caravană. De-a lungul anilor, acest cuvânt a avut pentru mine două înţelesuri. Primul, încă din anii de şcoală, însemna o înşiruire lungă de cămile ce mergeau încărcate de saci în pustiul nisipos, desenate pe fundul unei farfurii de tort din dulapul bunicii şi cărora eu le-am făcut felul aruncând resturile de la masă la căţel cu tot cu farfurie, de teamă. Mai târziu, locuind la ţară, în comuna Slimnic, de lângă Sibiu, am simţit bucuria imensă când sosea caravana cinematografică. Se proiecta filmul ori la Căminul Cultural, ori pe zidul unui cinematograf amărât de la marginea satului. Întâi adăsta un microbuz mare cu nişte trompete pe acoperiş din care ţâşneau sunete asurzitoare însoţite de o muzică hârjâită. Dar nouă ni se păreau divine. „Atenţiune, atenţiune, astă-seară, în localitatea dumneavoastră, rulează filmul «Răsună valea» sau «Nepoţii gornistului»”. Noi, copiii, aşteptam cu guriţa căscată clipa când vom vedea minunea. Imaginile alergau spre noi nebune, iar noi tresăream speriaţi, convinşi că trenul de pe ecran ne va face una cu pământul. Tristeţe mare când caravana pleca, şi noi rămâneam singuri, povestind şi repovestind întâmplările văzute.

34-2Şi iată c-a venit ziua când eu am participat la moderna caravană cinematografică, de data aceasta noua metodă de a face reclamă unei noi producţii cinematografice. Cum a fost? Minunat! Am plecat toată echipa de interpreţi, cu regizorul şi producătorul în frunte, spre Constanţa. Locaţia? Mall Marina. O clădire ultramodernă, la intersecţia Constanţei cu Mamaia, dotată, cum se obişnuieşte acum, cu mai multe săli de cinematograf ultramoderne, cu fotolii comode capitonate şi un sistem de sonorizare sofisticat. Era 11:00 dimineaţa, şi totuşi constănţenii ne-au onorat cu prezenţa lor. Am prezentat filmul, am avut succes - căci încă o dată s-a dovedit că românii îşi apreciază artiştii şi doresc să-i vadă pe marele ecran. „Mamaia”, mamaia mea, face succes! 

34-3E prima oară când răspund cu drag la acest apelativ ce înseamnă, de fapt, o femeie cumsecade trecută de mult de prima tinereţe, dar plină de energie şi de dragoste de viaţă. Am încheiat evenimentul la ora 14:00 şi am plecat grăbiţi spre Brăila, unde la ora 17:00 aveam a doua prezentare. Tot un mall uriaş, dotat cu cinematograf. Lume multă, fotografii, autografe oferite de noi toţi pe afişele filmului... De remarcat că ambele mall-uri sunt foarte elegante, cu firmele cele mai cunoscute şi cu marfă de bună calitate, cafenele, ceainării, tot felul de colţişoare intime unde poţi savura o îngheţată. Am plecat spre casă la ora 20:00, frânţi de oboseală, dar încărcaţi de fericire. „Mamaia” are succes.