Main menu

header

28-1Petru Luhan este un tânăr din Suceava care a plecat acum 15 ani în Germania să cunoască lumea. A început prin a face munci grele, a învăţat limba la seral, a făcut facultatea în condiţii la fel de grele şi a plecat apoi în Australia, cu aceeaşi sete de cunoaştere. Toate acestea i-au luat peste 15 ani. Azi are 35 de ani, este europarlamentar şi membru al mai multor comisii în Parlamentul European. În anul 2012, Casa Europeană l-a desemnat „Personalitatea anului pentru o Românie europeană”. Înainte de aceasta şi-a făcut stagiul în cadrul Parlamentului German şi a participat la programe de schimb de experienţă şi formare în SUA şi Australia. Cunoscător a patru limbi străine, Petru este perfect pregătit pentru a susţine idei importante în Parlamentul European, deoarece şi-a păstrat entuziasmul de tânăr idealist.

28-2De la el a pornit proiectul cu care am plecat la Parlamentul European de la Bruxelles. În acest proiect sunt trecute o seamă de doleanţe ale artiştilor din România: crearea unui număr unic de asigurare socială (deci un card european de asigurare de sănătate), crearea unor agenţii care să furnizeze informaţii artiştilor care au de susţinut spectacole în diferite ţări şi crearea unui fond de mobilitate pentru artişti, pentru facilitatea promovării valorilor culturale atât la nivel naţional, cât şi la nivel european pentru toate categoriile de artişti. Se va face şi un studiu, care să analizeze problemele de sănătate, şomaj şi pensie. S-au mai consemnat statutul artistului în Europa şi buna repartiţie a drepturilor de autor.

28-3Echipa noastră ce s-a alăturat proiectului Petru Luhan a fost formată din 12 persoane din toate generaţiile şi toate genurile artistice. S-a dovedit cu această ocazie că, indiferent de gen sau de generaţie, doleanţele noastre sunt comune. Am şi învăţat faptul că trebuie să fim uniţi şi acasă ca să ni se respecte drepturile de cei care ne folosesc creaţia. Am fost bucuroşi să constatăm că există deja o preocupare serioasă în acest sens în vederea alcătuirii unei noi legi care să ne satisfacă. Au vorbit personalităţi importante ca: Ecaterina Magnat, director în Comisia de Educaţie şi Cultură, doamna Silvia Nerison de la Institutul pentru Proprietate Intelectuală şi alte persoane importante.

Şederea noastră a fost scurtă, dar fructuoasă. Am văzut oraşul (minunat de altfel) doar în goană şi am gustat puţin din bucătăria belgiană - porţii mici, dar delicioase. Important este că s-a dovedit că, indiferent de vârstă sau de gen, artiştii trebuie să se unească, să-şi apere drepturile, spre a avea putinţa de a-şi dezvolta arta în scopul servirii sănătăţii spirituale a ţării sale.