Main menu

header

29-1Când vii la mare vară de vară, crezi că ştii totul. De aceea mulţi români pleacă azi mai degrabă spre alte locuri. Mi se pare normal să ai curiozitatea de a vedea alte ţări, alte plaje, alţi oameni, alte obiceiuri. Sunt o mulţime de agenţii care te îmbie la preţuri convenabile să vizitezi Cipru sau Napoli, Costa Brava la doi paşi de Barcelona, Coasta de Azur, care, între noi fie vorba, este celebră, dar are o plajă plină de pietriş, desigur cu multe starlete.

Am avut câteva zile libere săptămâna trecută şi am invitat-o pe cuscra mea Doina, directoarea Festivalului Românilor de la Nürenberg, care a venit însoţită de două familii la căsuţa mea de la mare. Ca o gazdă bună ce sunt, m-am străduit împreună cu fata mea cea harnică să le organizăm un sejur plăcut. Deci, dincolo de liniştea vieţii din 2 Mai au cunoscut tumultul tineresc din Vama Veche, am mâncat guvizi prăjiţi stropiţi cu mujdei şi înecaţi în bere, într-o cârciumă acoperită cu stuf.

29-2Într-o altă zi am plecat spre Neptun la „Insula”, hotel şi restaurant de vis (foto 1, alături de Sida Spătaru). Până nici eu, care sunt numită GPS, nu-l vizitasem încă. Aşezat pe lac, într-o mare de nuferi, cu un ponton de câţiva metri, care se termină într-un chioşc încăpător ce găzduieşte mese pentru 50-60 de persoane. Când stai aici, simţi că te afli în mijloc de ape, iar tangajul lent al pontonului te duce cu gândul la o croazieră pe mare. În spatele nostru, hotelul rustic înecat în verdeaţă, cu separeuri mici de lemn ornate cu flori, care adăpostesc perechi de îndrăgostiţi. Personalul restaurantului, amabil şi rapid, m-a uimit. Mitică (foto 2) şi Mariana, proprietarii localului, urmăresc atent, întâmpinând dorinţele noastre. E un loc minunat, izolat de hotelurile cunoscute cu alura lor pătrată.

29-3Am mers apoi la Venus, unde am avut onoarea să fim invitaţi la deschiderea Hotelului „Inter” şi la aniversarea zilei de naştere a patronului său, domnul Nicolae. Aici i-am cunoscut şi familia. O soţie suplă, îmbrăcată cu un gust desăvârşit, două fete frumoase, un băieţel - o bijuterie -, nepoţi, nepoate şi o soră, Cornelia (foto 3), omul său de încredere. Din nou m-am convins că cei care se unesc au şanse mari de izbândă. Cu toţii s-au dovedit în acea seară o gazdă impecabilă. Au întreţinut comesenii, au oferit bucate selecte şi un spectacol cu atmosferă folclorică, asigurat de artişti mari. Ne-am delectat cu o demonstraţie aviatică, o fantastică ploaie de artificii şi o şampanie excelentă. Spaţiul în care au avut loc masa şi dansul a fost ornat cu sute şi sute de orhidee albe.

De aceea, vă repet, veniţi la mare! Aveţi zeci de motive să vă simţiţi bine, că au apărut noi locuri frumoase, că avem motive să vorbim tuturor despre litoralul nostru. Aşa cum noi plecăm în Bulgaria, să vină şi Europa la noi. S-a mai întâmplat asta.