Main menu

header

516 24 3de Dana Purgaru

Expoziţia „Ţesături peri­culoa­se”, deţinută de un pasionat din Polonia, care face încon­jurul lumii, s-a oprit şi la Muzeul Antipa din Bucureşti. Curioşii care i-au trecut pragul la deschidere au avut parte de întâlniri emoţionante cu numeroase exemplare impresio­nante de păianjeni, tarantule și scorpioni, dintre care cel mai de sea­mă exponat este Theraphosa blondi, cel mai mare păianjen din lume, despre care se spune că se hrăneşte cu păsări.

Colecţia cuprinde peste 40 de specii

Printre exponatele vii de la Muzeul Antipa se numără tarantula cu genunchi de foc, celebra văduvă neagră şi scor­pionul african cu coadă neagră.

La deschidere, cei mai fascinaţi au fost, desigur, copiii, care au putut studia pe îndelete misterioasele necuvântătoare pe care numai la televizor sau în atlase le pot vedea. Colecţia impresionantă cu­prin­de peste 40 de specii de păianjeni şi scorpioni, închise în terarii de sticle, ma­joritatea din zone tropicale. În plus, în preajma terariilor se află la dispoziția vizitatorilor informații despre obiceiurile și despre principalele lor caracteristici, cum se adaptează ele la mediul înconjurător, rolul pe care-l joacă în ecosistem, precum și modul în care specialiștii le studiază.

Văduva neagră, un „diamant” periculos

Cel mai periculos exemplar al colecţiei este văduva neagră (Latrodectus mac­tans), celebrul păianjen care, deşi are doar un centimetru, poate omorî un om cu veninul său. Acesta este şi motivul pentru care s-au luat măsuri speciale de securitate demne de un diamant preţios, el fiind încuiat cu cheia.

„Dacă animalul este mare, el poate prin forţa pe care o are să îşi reţină pra­da, nu are neapărat nevoie de un venin puternic, în timp ce un animal mic, cum e văduva neagră, are nevoie de un venin puternic şi rapid, care să reţină prada muşcată”, a explicat Luis Popa, directorul general al muzeului.

Prin această expoziţie, conducerea muzeului îşi propune să alunge teama de păianjeni a multora dintre cei care o vizi­tează şi poate chiar să ajungă să îi înţe­leagă şi să îi îndrăgească. Expoziția poa­te fi vizitată de marți până vineri între ore­le 10:00 şi 18:00 (ultimul vizitator in­tră la ora 17:00), iar sâmbăta și duminica, între orele 10:00 şi 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00). Prețurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

516 24 4Theraphosa blondi este e un specimen agresiv, ușor veninos. Îl putem întâlni în Guyana Franceză, Brazilia, Surinam, Venezuela; se hrănește cu insecte, rozătoare și reptile mici, trăind între 12 și 14 ani