Main menu

header

518 26 4de Dana Purgaru

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a semnat un act normativ cu caracter intern privind gestionarea în Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a animalelor de serviciu. Astfel, după ce acestea îşi pierd capacităţile de a lucra, urmează să fie reîncadrate, nu lăsate în voia sorţii, cum a fost cazul recent al lui Max, câinele-erou care s-a îmbolnăvit grav şi a fost la un pas de a fi eutanasiat pentru că nicio lege nu îl proteja.

Câinii şi caii Armatei vor rămâne cadre militare

În urma semnării actului normativ privind gestionarea în MApN a animalelor de serviciu, au fost modificate instrucţiunile din domeniu prin reformularea unei noi secţiuni, şi astfel s-au instituit reguli specifice privind gestionarea animalelor, potrivit unui comunicat al MApN. Este vorba despre caii şi câinii de serviciu. Astfel, conform noilor prevederi, animalele de serviciu care îşi păstrează capacitatea de muncă şi au o stare de sănătate bună sunt păstrate în aceeaşi categorie de serviciu în care sunt încadrate, chiar dacă depășesc limita de vârstă prevăzută de instrucţiuni.

Max a fost salvat şi continuă să lupte pentru viaţa sa

Dacă animalele îşi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai îndeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria în care sunt încadrate - categorii de serviciu corespunzătoare aptitudinilor curente: pază, însoţire şi altele, acestea vor fi reîncadrate în alte categorii de serviciu. Ele „vor fi menţinute în activitate pe perioada vieţii, beneficiind de drepturile aferente”, se menţionează în comunicat.

Răspunsul prompt al ministrului Apărării, Mircea Duşa, a venit după ce presa a reacţionat la cazul lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză, care ar fi ajuns într-un adăpost public şi eutanasiat dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. În vârstă de 5 ani, el este singurul câine al Armatei antrenat să identifice explozibili în teatrele de operaţiuni şi a fost în două misiuni în Afganistan. În prezent, el luptă pentru viaţa sa alături de noua stăpână şi de cei care contribuie pentru tratamentul costisitor şi de durată.

  • Plutonierul major Valentin Roşioară este cel care l-a antrenat pe Max