Main menu

header

524 24 1de Dana Purgaru

Din păcate, nu puține sunt cazurile în care, fie în urma unor accidente, fie din cauza bătrâneții, patrupede precum câinii și pisicile își pot pierde capacitatea de a călca pe toate lăbuțele. Acest lucru le poate afecta iremediabil viața, iar în multe dintre aceste situații stăpânii lor apelează la eutanasiere. Totuși, medicul veterinar Mihai Adrian Dincă a demonstrat că, așa cum se întâmplă și în cazul oamenilor, viața unui animal cu handicap nu se sfârșește în acel punct, ci poate începe un nou capitol.

„Nu a fost deloc ușor, fiind ceva nou în România”

- Oferiți animalelor aflate în nevoie o speranţă sub forma unor proteze şi căruţuri. Deşi în alte ţări astfel de obiecte nu sunt o noutate, la noi reprezintă totuşi ceva inedit. Cum v-a venit ideea, și de ce abia acum?

- Ideea și confecționarea protezelor sunt în România de zece ani. Totul a început în 2005, într-o zi când am văzut o fetiță metis de Ciobănesc, pe nume Pedigree, care suferise o amputare a unui membru posterior, iar celălalt era paralizat. Atunci am încercat să găsesc o soluție. Ca orice început, nu a fost ușor, însă bucuria cu care Pedigree mergea la plimbare m-a motivat să caut să îmbunătățesc acest căruț. Nu a fost deloc ușor, fiind ceva nou în România. În afară de proiectarea și de construcția protezei, un aspect important a fost și educarea proprietarilor de animale, dar și a medicilor veterinari. Protezele au evoluat foarte mult de la primul pacient, Pedigree. Acum sunt la generația a cincea, mai rezistente, mai fiabile și mai ușor de utilizat.

- Protezele și căruțurile pe care le construiți se adresează numai câinilor?

- Protezele și căruțurile se adresează oricărui animal care are nevoi speciale, indiferent de specie sau de rasă. Printre pacenții noștri se numără foarte multe feline, iepuri și chiar păsări. Orice vietate care are nevoie de ajutor poate găsi soluția la Pethelp.

„Câinii de talie mică se adaptează în două-trei zile”

524 24 2- Cum se realizează, practic, aceste obiecte ajutătoare?

- Fiecare proteză este construită în funcție de pacient și de nevoile acestuia. Trebuie, în primul rând, să ținem cont de specie, de rasă, de greutate, apoi trebuie luate în calcul afecțiunea și gradul acesteia, la care se adaugă și prognosticul medical sau, mai exact, șansele de recuperare. Apoi se iau măsurătorile necesare și stabilim caracteristicile protezei sau ale hamului, în funcție de necesități. Se construiește un cadru de rezistență din duraluminiu, care se îmbracă în spumă specială pentru protecția pielii și a părului/blănii pacientului, se montează roțile optime și apoi se construiesc hamurile.

- Cât de repede se obişnuiesc animalele cu protezele şi căruţurile?

- Cei mai fericiți din acest punct de vedere sunt câinii de talie mică. Ei se adaptează cel mai repede, în două-trei zile deja pot „conduce” căruțul foarte exact, iar în extrema opusă se află felinele, la care adaptarea poate dura până la două săptămâni. Adaptarea ține foarte mult de temperamentul pacientului și de personalitatea acestuia, alături de răbdarea și de timpul proprietarilor. Perioada medie de acomodare este de aproximativ o săptămână.

„Fiecare caz în parte este deosebit”

- Ce cazuri deosebite ați avut până acum care v-au impresionat?

- Fiecare caz în parte este deosebit și fiecare poveste a pacienților este unică. Aș putea menționa multe cazuri care au demonstrat că se poate trăi și cu un handicap major atât timp cât există voință din partea pacientului și a proprietarilor. L-aș menționa pe Hercule, un Chihuahua cu păr, de 5 ani, care este foarte bucuros de noul „vehicul” și nu se poate despărți de el; pe Ferrari, un motan din Ploiești, mușcat de un câine și care a rămas paralizat, însă cu proteza de la Pethelp este la fel de agil ca înainte pe Cleopatra, o cățelușă paralizată la picioarele din spate, care fusese programată pentru eutanasiere și pentru care cei de la Fundația Speranța au făcut tot posibilul să o salveze și au reușit, iar acum aleargă în voie cu ajutorul unui căruț construit de Pethelp.

- Oferiţi în plus şi şedinţe de fizioterapie, hamuri şi harnaşamente. Detaliaţi, vă rog!

- Căruțurile sunt doar o mică parte din ceea ce înseamnă proteze veterinare. Acestea sunt de mai multe feluri, de la căruțuri terapeutice, pentru recuperare, până la căruțuri cu utilizare permanentă, cu susținere parțială sau totală. Tot la capitolul protezare se pot încadra și hamurile și harnașamentele, care aparent pot semăna cu cele normale, însă sunt concepute special pentru a prelua greutatea din anumite zone ale corpului sau chiar de a doza efortul depus de pacient în scopul ședințelor de recuperare. Nu se poate face o demarcație clară între proteze sau hamuri și fizioterapie, ele fiind în strânsă relație. În momentul în care pacientul are o proteză, cu siguranță face și ședințe de fizioterapie sau de recuperare, chiar și simpla folosire a unei proteze înseamnă un proces de recuperare. În afară de căruțuri, hamuri și harnașamente, în cadrul protezelor sunt incluse și atelele speciale, protezele articulare sau ortezele, care, de asemenea, se construiesc în funcție de fiecare pacient și de nevoile acestuia.

„Există și aparate cu susținerea totală a greutății corpului”

524 24 3- Cum vi se pare răspunsul publicului?

- Publicul - și aici mă refer la proprietari și la medici veterinari - este destul de slab informat despre existența protezelor pentru animale în România. În primii ani de activitate, sursa de informare principală erau pacienții care aveau deja proteze și care ne reprezentau când ieșeau la plimbare. Acum primim comenzi pentru proteze și din alte țări - Bulgaria, Germania, Israel, India, Spania, Polonia și altele.

- Aproximativ ce preț au o proteză și un căruț, şi cum se comandă?

- Chiar dacă în țările europene prețul unei proteze este de la 150 de euro în sus, nu ne putem permite aceste prețuri și în România. Prețul unui ham special începe de la 150 de lei pentru un câine de talie mică sau medie, iar un căruț simplu costă de la 300 de lei în sus. Prețul variază în funcție de specie, de talia animalului, de greutatea și de afecțiunea pe care acesta o are. Sunt și proteze speciale, cu susținerea totală a greutății corpului și cu posibilitatea ajustării pentru fiecare parte, care sunt mai scumpe. Comanda unei proteze se poate face pe site-ul www.pethelp.ro sau telefonic la numărul 0724.995.357. Dispozitivele sunt însoțite de instrucțiuni scrise de folosire, la care se adaugă asistență telefonică gratuită nonstop.