Main menu

header

527 24 2de Dana Purgaru

Monitorizarea castorilor din Delta Dunării, realizată de echipa WWF-Romania şi Rewilding Europe, în parteneriat cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Braşov, care a început în aprilie, la recomandarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a dat roade neaşteptate. După o absenţă de aproape 200 de ani din România, castorul european a fost observat din nou în Delta Dunării. Imaginile au fost obţinute de la cinci camere cu infraroşu, amplasate în zona unde trăieşte familia de castori, în complexul lacustru Somova-Parcheş.

În România, proiectul de repopulare cu castori a fost iniţiat în 1998, pe cursurile râurilor Olt, Mureş şi Ialomiţa, iar 12 ani mai târziu, în 2010, au migrat fără vreo intervenţie umană şi în Delta superioară.

Castorii sunt animale semiacvatice, deci foarte abile în apă, dar destul de greoaie pe uscat. S-au adaptat însă și folosesc, pentru a ajunge mai repede în apă și pentru a scăpa de prădători, o pantă mai puțin abruptă din mal, ca un tobogan.