Main menu

header

de Dana Purgaru

Vaccinarea este o etapă esențială pentru sănătatea câinilor. După ce în numărul trecut doctor Daniel Lescai, șef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, a prezentat etapele firești de vaccinare în cazul puilor, acum vă va spune cum trebuie efectuată vaccinarea în cazul câinilor adulți.

„Polivalentul cu antirabic” se repetă anual

Există unii proprietari care au omis vaccinarea câinilor lor când aceștia au fost mici sau care au adoptat exemplare mature. În acest caz, animalele trebuie imunizate, pentru a nu fi afectate de anumite boli letale. „Dacă au fost sărite vârstele recomandate pentru vaccinurile iniţiale, şi câinele a trecut de vârsta de patru luni, atunci este recomandată o vaccinare polivalentă, urmată la trei-patru săptămâni de una polivalentă, cu antirabic inclus. Urmează ca în fiecare an, înainte de împlinirea a 12 luni de la această ultimă vaccinare, să se repete polivalentul cu antirabic inclus. Acelaşi program este indicat şi pentru câinii adulţi, fără istoricul vaccinării disponibil”, ne-a spus medicul veterinar.

Nici o imunizare nu oferă protecție 100%

În cazul în care stăpânii uită să repete vaccinul în perioada recomandată de vaccinare, adică la un an, este bine să fie luată o măsură suplimentară de siguranță. „Dacă au trecut mai mult de 12 luni de la vaccinarea polivalentă, cu antirabic inclus, medicul veterinar poate recomanda ca întâi să se efectueze o vaccinare polivalentă simplă, urmată la patru săptămâni de una polivalentă, cu antirabic inclus”, a explicat specialistul. Despre vaccinuri este bine de știut că nu protejează animalul 100% și poate avea o eficiență cuprinsă între 50%, 60% şi 99,9%, în funcţie de boala împotriva căreia se face, de producător și de schema de vaccinare. „De exemplu, în cazul parvovirozei canine, la vârsta de șase săptămâni, unele vaccinuri pretind eficiență de 90%, iar altele sunt cunoscute a fi mai puţin performante”, a ținut să precizeze medicul veterinar. Așadar, pentru că fiecare organism este diferit, nu trebuie considerat că imunizarea este completă și definitivă, însă vaccinurile oferă o protecție în fața bolilor mult mai mare decât în mod normal și preîntâmpină anumite situații extrem de periculoase pentru mediu, cum este cazul turbării.

Intervenţii suplimentare pentru anumite rase

Unele rase sunt predispuse la anumite boli, și e bine să fie luate măsuri de siguranță. „Există o sensibilitate cunoscută la Rottweiler, la Amstaff şi uneori la Golden Retriever pentru parvoviroza canină, ce poate evolua chiar şi după aceste vaccinări, la vârsta de 7-8 luni, foarte grav. Din acest considerent este recomandată o vaccinare suplimentară împotriva parvovirozei canine după vârsta de 5 luni de viaţă”, a recomandat medicul veterinar.