Main menu

header

544 24 2de Dana Purgaru

Delfinii se pot menţine activi şi vigilenţi pentru cel puţin 15 zile, odihnindu-şi doar jumătate de creier, potrivit unor studii de ultimă oră. Abilitatea acestora de a folosi ultrasunetele pentru detectarea pericolelor are un randament la fel de bun și în aceste condiții.

Rămân vigilenți și activi

O echipă de oameni de ştiinţă din California, Statele Unite, a testat abilitatea a doi delfini din specia Bottlenose de a repera obstacolele cu ajutorul ultrasunetelor pe durate care ar fi lăsat alte animale private de somn şi extenuate. Delfinii, masculul Nay şi femela Say, au înotat în jurul unui bazin în căutarea unor sonare „fantomă” - dispozitive ce detectau frecvenţele sunetelor emise de delfini şi trimiteau înapoi ecouri. La detectarea unui ecou de la o ţintă activată, delfinul răspundea prin apăsarea unui dispozitiv, iar dacă identificarea era corectă, declanşa un sunet specific și era răsplătit cu un peşte. Alarmele false nu generau niciun sunet şi nu aduceau nicio recompensă. Delfinii - în special Say - au dat randament timp de 15 zile fără întrerupere, rata reuşitei fiind de 99%.

Traiul în oceanul plin de pericole le-a dezvoltat abilitățile

Metoda de a-şi menţine permanent creierul pe jumătate treaz este vitală pentru supravieţuirea mamiferelor marine, sunt de părere experţii. Aceasta le permite să iasă la suprafaţă de fiecare dată când au nevoie să respire şi să rămână în permanentă alertă faţă de rechini. „Aceste creaturi măreţe sunt adevărate santinele de neclintit ale mării. Efectele pe care le au condiţiile vieţii din ocean asupra delfinilor au condus la înzestrări incredibile, printre care şi abilitatea de a se menţine vigilenţi permanent, poate chiar la nesfârşit, prin folosirea ultrasunetelor”, a declarat dr. Brian Branstetter, de la Fundaţia Naţională a Mamiferelor Marine din San Diego.

Delfinii îşi folosesc abilitatea de a reacţiona asemenea unui sonar pentru a găsi prada, a detecta prădătorii şi a coordona comportamentul grupului

„Dacă dorm la fel ca animalele terestre, s-ar putea îneca“

Măsurătorile făcute asupra undelor cerebrale ale delfinilor au confirmat că aceste mamifere sunt capabile de „somn uniemisferic”, adică abilitatea de a-şi odihni doar o jumătate de creier. De multe ori, ţin un ochi deschis în momentul acestei activităţi. Totul pentru supraviețuire. „Din punct de vedere antropomorfic, abilitatea delfinului de a-şi monitoriza mediul în mod constant, fără întrerupere timp de câteva zile, pare extremă. Totuşi, ecologia biologică, senzorială şi cognitivă a acestor animale este relativ unică şi solicitantă. Dacă delfinii dorm la fel ca animalele terestre, s-ar putea îneca. Dacă delfinii nu îşi pot menţine vigilenţa, devin susceptibili de a fi prădaţi. Drept urmare, abilităţile aparent extreme ale acestor animale au, probabil, un caracter cât se poate de normal, deloc spectaculos şi necesar supravieţuirii”, au mai spus oamenii de ştiinţă.