Main menu

header

  Obişnuiţi să dormiţi în pat cu patrupedul preferat? Vă este teamă că puteţi contacta diverse afecţiuni de la acesta?
Există un mit din cauza căruia foarte mulţi proprietari îşi alungă patrupedele atunci când acestea se urcă în pat pentru a se încălzi sau pentru a căuta afecţiune. De asemenea, există cazuri în care câinii sunt înstrăinaţi sau abandonaţi atunci când în casă apare un copil. Este adevărat că unele afecţiuni ale câinilor se pot transmite şi la om, însă acestea se contactează numai în anumite condiţii, pericolul nexistând mereu şi în toate împrejurările. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a explicat când pot apărea astfel de probleme, în ce constau şi cum trebuie să procedăm.

Şi patrupedele pot lua boli de la oameni

  Afecţiunile ce se pot transmite de la câine la om se numesc zoonoze. „Există studii ce au luat în considerare anumite bacterii ce pot să se cantoneze atât în organismul uman, cât şi în cel al câinelui, un exemplu fiind cel al E. Coli, răspunzător de nenumărate manifestări digestive, şi nu doar atât. În urma studiului s-a putut demonstra că tulpinile de E. Coli au fost prezente atât la om, cât şi la câinele din aceeaşi locuinţă, cu menţiunea că acele tulpini cu o rezistenţă mai mare la tratament au fost identificate la om şi nu la câine, rezultând ipoteza conform căreia transmiterea unor tulpini antibiorezistente de la câine la om e mai puţin probabilă decât transmiterea inversă”, ne-a spus medicul veterinar.

Respectaţi normele de igienă!

  De cele mai multe ori, transmiterea de bacterii de la animal la om survine mai ales atunci când nu se respectă normele elementare de igienă. Astfel, ca proprietari ai câinelui, trebuie să aveţi grijă ca acesta să nu intre în contact cu hrana pe care o preparaţi şi să vă spălaţi pe mâini cât mai des posibil. „Prin urmare, găzduirea în patul nostru a câinelui nu duce la transmiterea unor afecţiuni de la animal la om. Tot ce trebuie să facem este să respectăm aceleaşi reguli de igienă care trebuie să fie prezente indiferent de circumstanţe şi să nu incriminăm mereu un animal pentru lipsa noastră de cunoaştere”, a completat specialistul.
Daniela Purgaru
Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

  Dacă aveţi întrebări legate de posibilele probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei Taifasuri.