Main menu

header

547 24 1de Dana Purgaru

Parcurge în doar o secundă o distanță echivalentă cu de 322 de ori lungimea corpului său, cam cu 2.000 km/h dacă echivalăm performanța cu a unui om aflat în alergare. Nu este un animal mare, agil și aerodinamic, ci o insectă incredibil de mică în raport cu capacitățile sale de deplasare.

A detronat ghepardul

Paratarsotomus macropalpis, o căpușă din California, SUA, i-a lăsat muți de uimire pe oamenii de știință, deoarece se deplasează cu o viteză uimitoare. În comparație cu ea, un ghepard poate parcurge doar de 16 ori lungimea corpului său într-o secundă, iar cărăbuşul tigru australian - cel care deținea până acum titlul de cel mai rapid animal terestru - se deplasează cu de 171 de ori lungimea propriului corp într-o secundă.

Descoperire revoluționară

Cel care a făcut descoperirea este Samuel Rubin, student la Colegiul Pitzer din California, care a studiat o vară întreagă aceste căpuşe. Alături de colegii săi şi de profesorul Jonathan Wright, Samuel s-a documentat, și-a dat seama că noile informaţii pot schimba modul în care cercetătorii privesc limitările fiziologice ale fiinţelor vii privind mişcarea şi a realizat că este necesar să se declare un nou record mondial.

I se studiază modul de deplasare

Această căpuşă „vitezomană” este originară din sudul Californiei şi poate fi văzută pe roci sau pe trotuare. Deşi a fost descoperită în 1916, oamenii de știință nu știau prea multe despre ea, însă, ca urmare a concluziilor uimitoare ale lui Rubin, în acest moment insecta se bucură de toată atenția. Pe lângă faptul că se deplasează cu o viteză foarte mare, ea îşi schimbă foarte rapid şi direcţia, iar oamenii de știință îi studiază corpul pentru a înțelege cum e posibil să se ajungă la asemenea performanțe fizice.