Main menu

header

551 24 3de Dana Purgaru

Chiar dacă majoritatea muncilor din grădină s-au încheiat acum, în prag de iarnă, se mai pot face unele lucrări care vor ajuta recolta din anul următor. Printre acestea se numără și căsuțele pentru insectele benefice în grădină.

Stârpesc dăunătorii care afectează plantele

551 24 4Există multe specii de insecte care sunt deosebit de utile în orice grădini, în special în cele ecologice, în care gospodarii nu folosesc substanțe chimice pentru combaterea dăunătorilor și au nevoie de acești aliați vii. Printre zburătoarele cu rol pozitiv pentru recolte se numără: buburuzele (mănâncă afide, fluturi dăunători, acarieni și păduchi de plante), albinele (cu rol extrem de important pentru polenizare), libelulele (se hrănesc cu țânțari, afide, gândaci și muște), cantaridele (mănâncă ouă de lăcuste, afide, acarieni, larve de fluturi, gândaci ai fasolei, ai verzei, ai vinetei și ai cartofului și fluturii verzei), chrysopidae (stârpesc afide, musculițe albe, acarieni, omizi și păduchi de plante), viespile (se hrănesc cu afide, larve de fluturi, muște, gândaci, omizi, purici de plante, dăunători ai mărului, părului și nucilor, larve care atacă porumbul și roșiile), sirfidele (se hrănesc cu afide, gândaci dăunători, omizi și păduchi de plante), muștele Tachinidae (mănâncă omizi și larve de gândaci dăunători), orius (atacă acarienii, afidele și musculițele albe), nabidae (se hrănesc cu dăunătorii verzei, afide și dăunători ai perilor, salatei și grâului), geocoris (mănâncă larve de lăcuste, acarieni, musculițe albe, dăunători ai verzei, afide și ouă de insecte), păienjenii (se hrănesc cu diverse insecte).

Se amenajează microhabitate din materiale diverse

Cele mai bune metode pentru atragerea zburătoarelor benefice în grădină sunt plantarea de flori pe lângă toate straturile de legume, dar și construirea de hoteluri pentru insecte. Pentru a amenaja astfel de microhabitate, aveți nevoie de un cadru de lemn în care să amplasați rafturi și pe care să-l acoperiți astfel încât să nu pătrundă ploaia și zăpada. Pe „etaje” se pot face cămăruțe din mănunchiuri de tulpini de trestie, care sunt goale pe interior și reprezintă un minunat adăpost pentru micuțele zburătoare, dar mai ales pentru ouăle și larvele acestora. De asemenea, mai puteți pune cărămizi găurite, bucăți de lemn cu multe orificii, tuburi umplute cu fân și teancuri de frunze uscate. Această varietate este de dorit, deoarece fiecare specie obișnuiește să aleagă alte condiții de trai și de înmulțire. Ele se vor simți foarte bine în spațiile astfel create, vor fi protejate și se vor răspândi rapid. Bineînțeles, cu cât în grădină sunt mai multe astfel de hoteluri, cu atât mai bun va fi echilibrul dintre insectele dăunătoare și cele benefice, astfel încât recolta viitoare să nu mai fie atacată și să prospere.

Căsuțele pentru insecte reprezintă și o atracție deosebită pentru copiii familiei, care pot urmări viața micilor zburătoare, dar și pentru pasionații de fotografie