Main menu

header

552 26 1de Alexandra Rotărescu

Învăţată de mică să respecte drepturile animalelor, vedeta din comedia romantică „O femeie face carieră” nu-şi poate concepe viaţa fără prietenii săi necuvântători, fie că e vorba despre lei, tigri sau doar despre căţeii pentru care a cerut custodie exclusivă în timpul divorţului de Antonio Banderas.

„Regele junglei”, pe post de jucărie pentru copii

552 26 2Imagini stupefiante cu o fetiţă inocentă şi un exemplar impozant de leu au fost publicate de mass-media internaţională la sfârşitul acestei veri. Subiectul a fost cu atât mai interesant pentru presă, cu cât era vorba despre actriţa Melanie Griffith şi neobişnuitul animal de companie pe care aceasta l-a avut în adolescenţă. „A fost o mare prostie să stai în casă cu un leu!”, comentează ea acum fotografiile respective. Dar cum de-a ajuns un animal sălbatic să doarmă în patul unei copile, de ce era permis accesul unui leu nedresat în casa familiei Griffith? Contrar aparenţelor, n-a fost moftul unor bogătaşi din Beverly Hills, care nu mai ştiau pe ce să arunce banii. Mama lui Melanie, actriţa Tippi Hendren, şi tatăl său vitreg, Noel Marshall, şi-au propus să realizeze un film despre feline după ce s-au întors dintr-o călătorie impresionantă în Africa. Încurajaţi de un dresor să studieze cât mai îndeaproape viaţa animalelor sălbatice - ca pregătire temeinică pentru filmări -, aceştia au decis să-l „adopte”, pentru o perioadă nedeterminată, pe Neil, un mascul superb de leu. La scurt timp după instalarea în casă a celui mai nou „membru” al familiei, acesta a şi început să-şi impună propriile reguli. Toţi cei din casă au fost instruiţi de dresor în ceea ce priveşte comportamentul lor, astfel încât „Regele junglei” să nu se simtă niciodată provocat şi nu să existe, astfel, pericolul unui atac cu potenţial fatal. Din fericire, nimeni nu a fost rănit pe întreaga perioadă a experimentului, cu toate că n-au lipsit situaţiile în care Melanie şi părinţii săi se aflau la un pas de-a fi omorâţi printr-un simplu gest al felinei.

Cel mai periculos film din istorie

552 26 6Experienţa de a deţine un leu pe post de animal de companie i-a plăcut nespus adolescentei Melanie. Dormea cu bestia în pat, se bălăceau împreună în piscină, erau nedespărţiţi. Atmosfera a fost însă simţitor diferită în timpul filmărilor pentru „cea mai periculoasă peliculă din istoria cinematografiei mondiale”, cum a fost catalogat „Roar” („Răcnet”), lungmetrajul produs, în 1981, de Tippi Hendren şi Noel Marshall, în care şi-a făcut apariţia şi Melanie. Niciunul dintre cei 70 de oameni care au contribuit la realizarea filmului nu a scăpat neatins de cele 150 de animale sălbatice, nedresate, care au „interpretat” rolurile principale. Întocmai ca numeroşi alţi membri ai echipei, tânăra Griffith s-a ales cu răni faciale, fiind internată în spital pentru operaţie reparatorie. Din fericire, intervenţia chirurgicală nu i-a lăsat cicatrice majore pe chip, ci doar în suflet, ea nefiind capabilă să uite vreodată sperieturile trăite pe platoul de filmare. Nu-i de mirare că acum, la maturitate, vede cu alţi ochi apropierea de un animal sălbatic. „N-ar fi trebuit să ne asumăm niciodată asemenea riscuri. A fost o prostie inimaginabilă! Animalele astea sunt atât de rapide, încât, dacă decid să te atace, nimic - decât poate un glonţ în cap - nu le poate opri. Mă trec fiorii de fiecare dată când mă uit la imaginile cu noi şi toţi acei lei şi tigri…”, a declarat ea.

„Sunt această Angelina Jolie a căţeilor!”

552 26 3În ciuda recentelor afirmaţii tăioase, actriţa n-a renunţat la dragostea pentru necuvântătoare. Ea a devenit treptat o activistă înfocată în ceea ce priveşte respectarea drepturilor tuturor fiinţelor, păstrându-şi în acelaşi timp şi criticile la adresa celor care deţin animale sălbatice în spaţii improprii, precum locuinţele oamenilor. În momentul de faţă, Melanie finanţează şi chiar conduce sanctuarul pe care mama sa, Tippi, l-a înfiinţat în 1972, în California. Denumit simbolic „Shambala”, adăpostul găzduieşte în prezent nu mai puţin de 65 de animale, printre care se numără şi cei doi tigri care i-au aparţinut lui Michael Jackson.

Obişnuită să aibă în grijă suflete nevinovate, vedeta a salvat de la moarte, în 2013, doi căţei, pe care i-a adoptat dintr-un adăpost din Los Angeles chiar în ziua în care aceştia erau programaţi pentru eutanasiere. „Ne-am îndrăgostit pe loc de ei şi, bineînţeles, că i-am luat acasă. Pot să spun că sunt această Angelina Jolie a căţeilor!”, declară amuzată Melanie. Astfel, cei doi pui, care sunt fraţi şi metişi de Lup cu Labrador, au făcut mai uşoară despărţirea de cei doi căţei pe care actriţa şi fostul său soţ, Antonio Banderas, îi pierduseră în urmă cu numai trei săptămâni.

Actriţa hollywoodiană a avut ca animal de companie o felină nedresată

Pe platoul de filmare a peliculei „Răcnet“, Melanie s-a ales cu diverse răni faciale, provocate de leii şi de tigrii care făceau parte din „distribuţie“

Căţeii, cele mai valoroase „bunuri“

552 26 5Din păcate, familia întregită şi fericită a celor două staruri de cinema nu a rezistat decât până anul trecut, când Melanie a depus actele de divorţ. Mai mult de-atât, actriţa de 58 de ani i-a cerut lui Antonio dreptul legal de-a fi singurul stăpân al căţeilor, având ca argument faptul că ea ţine mai mult la patrupede şi că are, ca atare, o mai mare grijă de ele. Când s-a aflat această picanterie din procesul lor de divorţ, presa americană a adus în discuţie un subiect cât se poate de actual: cuplurile hollywoodiene se bat pe custodia căţeilor cu aceeaşi ardoare de parcă ar fi vorba despre propriile progenituri. Adevărul e că cei trei copii ai foştilor soţi Griffith-Banderas sunt toţi majori, iar averea cumulată, ridicată la suma de 50 de milioane de dolari, a fost atent împărţită între cei doi de echipa lor juridică. Nu mai rămăseseră decât căţeii, care au ajuns, după lupte aprige, în posesia şi în grija lui Melanie.