Main menu

header

  Părul aspru şi sârmos reprezintă caracteristica de bază a acestei rase. Practic, dacă ai atinge-o cu ochii închişi, ai putea jura că e căţel, nicidecum o pisică. Iată o scurtă descriere a acestei rase rare, dar deosebit de îndrăgită.
American Wirehair este o rasă de pisici ce a apărut întâmplător. Se spune că în anul 1966, în Statele Unite, mai precis în New York, au fost găsiţi nişte pisoiaşi, dintre care unul avea blana sârmoasă. Un crescător a luat exemplarul ciudat, l-a botezat Adam şi a început să îl folosească pentru împerechere şi în scopul obţinerii unei rase noi.

Recunoscută din 1977

  În timp s-a constatat că părul sârmos era purtat de o genă dominantă, iar toţi pisoii rezultaţi au moştenit-o de la primul exemplar născut întâmplător cu o anomalie. Rasa a primit standardul în 1967 şi a fost recunoscută în 1977. Din păcate, în Europa este foarte puţin cunoscută, dar în America şi în Canada e foarte îndrăgită.

Părul este sârmos

  Această pisică are o constituţie medie spre mare, cu un torace bine conturat, o coadă ce se subţiază spre un vârf rotunjit şi un cap rotund. Lăbuţele sunt medii, musculoase, ochii mari şi rotunzi, iar urechile, rotunjite şi ele la capete. Mustăţile sunt ondulate, la fel ca şi blana, care are părul aspru, zburlit şi sârmos. Un exemplar adult cântăreşte între 3,5 kg şi 7 kg.

Îi place să fie în centrul atenţiei

  American Wirehair este o pisică prietenoasă şi comodă, relaxată, jucăuşă şi destul de tăcută. Uneori poate fi agasantă din cauza nevoii disperate de a fi mereu în preajma stăpânului, dar dacă i se poate oferi toată dragostea necesară poate fi considerată pisica ideală. Îi place să fie în centrul atenţiei, să se implice în diverse activităţi casnice împreună cu dumneavoastră şi vă va urmări peste tot. Dacă aveţi un asemenea exemplar este indicat să îl ţineţi mereu ocupat şi, eventual, să mai aveţi o pisicuţă cu care să se joace când nu sunteţi acasă.

Nu are probleme specifice de sănătate

  Din cauza caracteristicii ciudate a blănii, pisica din rasa American Wirehair are nevoie de îngrijire permanentă. Necesită periere zilnică, folosind o perie specială, care să nu agreseze părul ondulat. Din punct de vedere al sănătăţii, este o felină viguroasă, care nu suferă de probleme deosebite. Totuşi, controlul anual, vaccinarea şi deparazitarea sunt obligatorii. Are nevoie de aproximativ 70 kcal/kg pe zi, iar speranţa de viaţă poate depăşi 15 ani.
Daniela Purgaru