Main menu

header

  Este foarte necesar în anumite situaţii să ştim să apreciem vârsta câinilor pe care îi întâlnim atunci când vrem să cumpărăm un pui, precum şi atunci când vrem să adoptăm unul, pentru a putea veni în sprijinul necesităţilor alimentare şi medicale. Vârsta câinelui nu poate fi întotdeauna stabilită cu exactitate, întrucât pot surveni diferiţi factori care să modifice criteriile de apreciere. Baza descoperirii vârstei o constituie dentiţia, ajutători mai sunt şi ochii, pentru vârsta foarte tânără sau vârsta înaintată, şi chiar blana.

Dentiţia, indiciu până la 5 ani

  Dinţii sunt de două feluri: de lapte şi permanenţi.
Dentiţia de lapte: caninii apar la 15 zile, imediat ce câinii au început să vadă. (Dinţii plasaţi în dreapta şi în stânga liniei mediane se numesc cleşti, urmează mijlocaşii şi apoi, ceva mai mari, lăturaşii.) Apar în continuare incisivii laterali, între 15 şi 20 de zile. Mijlocaşii  apar la sfârşitul primei luni de viaţă. Cleştii (incisivii centrali) apar între 25 şi 33 de zile, ca şi molarii. La vârsta de o lună, căţeii au aproape toţi dinţii. Erupţia dentară durează deci cam 15 zile. Uzura dinţilor de lapte durează în jur de 5 luni.
  În momentul în care dinţii de lapte cad se vede deja puţin din dintele permanent. Schimbarea dinţilor se face în ordinea inversă apariţiei şi începe la 4 luni, iar la 8 luni, câinele a ajuns să aibă dentiţia animalului adult. Aprecierea vârstei după tocirea dinţilor poate fi dificilă atunci când animalele se hrănesc în mod excesiv cu oase. Iată câteva puncte de reper pentru stabilirea vârstei:
- Incisivii sunt netociţi şi albi până la vârsta de 1 an;
- Cleştii inferiori încep să se tocească din luna a 15-a;
- La 2 ani, cleştii inferiori sunt complet tociţi;
- La 3 ani sunt tociţi şi mijlocaşii inferiori;
- La 5 ani se tocesc lăturaşii inferiori şi cleştii superiori;
- În jurul vârstei de 8 ani, toţi incisivii sunt complet tociţi;
  După 5 ani, determinarea vârstei în funcţie de dinţi devine dificilă.

Ochii trădează patrupedele de până la 9 ani

  Pleoapele se deschid începând de la 15 zile. Între 8 şi 9 ani, privirea devine tulbure, prin transparenţa corneii se vede în lumină directă opacifierea cristalinului cauzat de cataracta senilă.

Părul alb apare după 10 ani

  Părul câinilor se modifică între 8 şi 10 ani, când apar fire albe pe bot şi în jurul ochilor.
Longevitatea câinilor este ereditară, în general trăiesc cât au trăit părinţii şi bunicii lor. La câinii bătrâni, vioiciunea este diminuată. Ei evită eforturile, devin friguroşi, privirea le este mai tristă şi părul îşi pierde luciul. Când dinţii încep să cadă, alimentele trebuie să fie uşor de mestecat. Acuitatea auzului scade, astfel încât stăpânul unui câine bătrân nu trebuie să-şi piardă răbdarea dacă animalul nu mai răspunde atât de prompt la comenzi. Ba mai mult, tandreţea lui faţă de credinciosul patruped trebuie să se manifeste şi mai vizibil, deoarece un câine, chiar dacă nu vede bine şi nu mai aude la fel ca înainte, nu-şi pierde sensibilitatea.
Recordurile de longevitate sunt de 25-35 de ani, dar în general viaţa unui câine este de 12 şi 15 ani.
Daniela Purgaru