Main menu

header

  Sindromul hepatocutanat este o afecţiune care se întâlneşte atât la câini, cât şi la pisici şi afectează ficatul. Doctorul Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a explicat în ce constă această boală şi cum se tratează.

Animalul devine apatic

  Acest sindrom poate avea mai multe cauze printre care se pot aminti: inflamaţiile de genul pancreatitelor, hepatitelor, intoxicaţiile cronice, tumorile hepatice, ciroza hepatică, malabsorbţia, carenţa în aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali, zinc etc. Cei mai afectaţi sunt câinii între 4 şi 10 ani, în special masculii din rasele metis, cocker, west highland terrier, ciobănesc german, bichon şi labrador. Primele semne de boală sunt: apatie, lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, piele iritată, cu cruste, ulceraţii, căderea părului în special la nivel peribucal, periocular, anal şi genital, mâncărime şi leziuni la nivelul coatelor şi perniţelor.

Duceţi animalul cât mai repede la consult

  Animalul afectat trebuie dus cât mai repede la medic. „Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice coroborate cu examinări suplimentare de genul ecografiei abdominale, biochimiei sangvine şi examinării histopatologice”, ne-a spus medicul veterinar. „Pentru tratament este necesară creşterea aportului de aminoacizi esenţiali, acizi graşi esenţiali, zinc şi vitamina A. Leziunile cutanate se vor trata folosind produse cu rol antibacterian sau antimicotic şi cicatrizant. Corticoizii antiinflamatori trebuie utilizaţi cu precauţie, pentru a se evita o criză diabetică”, a completat specialistul.

Analizele pot depista de timpuriu boala

  Pentru a preîntâmpina această boală, este indicat să i se facă animalului analize de sânge la fiecare şase luni. De asemenea, trebuie depistate din timp anumite modificări ale stării de sănătate a câinelui sau pisicii.
Daniela Purgaru