Main menu

header

566 24 2de Dana Purgaru

Ursul Baloo, mascota Stațiunii montane Straja, din Valea Jiului, a împlinit 16 ani. El a fost sărbătorit de administratorii pârtiilor, dar şi de turiști și de copii şi a primit chiar şi un tort plin cu fructe și cu multă miere.

Găsit inconştient în pădure

Povestea ursului Baloo începe în anul 2000, pe vremea când, fiind doar un pui, a fost găsit de vânători în pădurile Parângului, în zona Polatişte. Ursuleţul a fost adus în oraş şi a stat în gazdă la mai multe familii, care l-au îngrijit şi l-au îndrăgit. „Cum acesta creştea însă ca în poveştile cu Făt-Frumos, într-o zi cât alţii într-un an, în scurt timp el nu a mai putut fi găzduit într-un apartament de bloc. Ursuleţul a fost adoptat de omul de afaceri Emil Părău, nu doar un investitor de excepţie în turismul din Valea Jiului, dar şi un om cu inimă mare, şi adus la Straja”, se arată pe site-ul complexului de schi.

Ursuleţul a fost botezat cu cel mai cunoscut nume pe care-l au urşii din întreaga lume, Baloo, după celebrul personaj animat din „Cartea Junglei”.

De-a lungul timpului, el a locuit alături de Bambi, o frumoasă căprioară, dar şi de trei pui de urs, Martinel, Martinica şi Cenuşăreasa, îngijiţi de Ecsi Domokos, el însuşi o legendă vie a Staţiunii Straja. În zonă a rămas de poveste faptul că, în primul lui an la Straja, ursul Baloo a mâncat 80 de kilograme de miere şi a băut 700 de litri de lapte.

Casa lui măsoară 1.200 mp

Ursul a rămas în stare de semilibertate până la vârsta de 2 ani: noaptea dormea într-o sală de sport de la o cabană, iar ziua umbla liber prin stațiune, după cum arată Agerpres. După ce a mai crescut, unii turiști au început să se teamă de el, și atunci a fost mutat într-un țarc special amenajat pentru el. Casa lui Baloo îndeplinește toate normele europene, măsoară 1.200 de metri pătrați, este prevăzută cu bârlog și cu un bazin cu apă de 22 de metri pătrați.

Preferatele lui Baloo sunt mierea, merele, afinele, laptele și zmeura, ingrediente care se regăsesc şi în tortul pe care administratorii pârtiilor de la Straja i-l pregătesc cu drag de ziua lui în fiecare an

Concurs de schi pentru copii

Acum, el este o adevărată vedetă a locului şi se comportă ca atare, pozând frumos când turiştii, şi mai ales copiii, îl admiră şi îl fotografiază.

Ba chiar are şi un eveniment anual dedicat. Astfel, în fiecare an, în luna februarie, la Straja are loc Cupa Baloo la schi, eveniment dedicat copiilor. Sute de turişti, dar şi foarte mulţi localnici care s-au obişnuit cu prezenţa în Straja a simpaticului „Cetăţean de Onoare” vin să-l viziteze, să-l fotografieze şi să-i cânte, cu drag, „La mulţi ani”. În cinstea lui Baloo se pregătește o festivitate aparte, cu un concurs de schi pentru copii, toți participanții fiind premiați.