Main menu

header

568 24 2de Dana Purgaru

Peste 150.000 de pinguini Adelie din Antarctica au murit din cauza unui aisberg de mari dimensiuni. Specialiştii spun că tragedia s-a petrecut după ce suprafaţa imensă de gheaţă a rămas blocată de şase ani în apropiere de colonia lor, forţându-i să străbată o distanţă mai mare pentru a găsi mâncare.

În Capul Denison au mai rămas doar circa 10.000 de exemplare

Aisbergul B09B de 2.900 de kilometri pătraţi a ajuns în decembrie 2010 în apropiere de Capul Denison din Golful Commonwealth, unde trăia o colonie de 160.000 de pinguini, blocându-le accesul la apă şi, prin urmare, şi la mâncare. Pentru a ajunge la hrană, pinguinii trebuie să străbată acum peste 60 de kilometri. Din cauza acestei obositoare călătorii, colonia a ajuns să numere în prezent doar circa 10.000 de membri, potrivit Centrului pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice din cadrul Universităţii New South Wales din Australia.

La o distanţă de aproximativ opt kilometri de Golful Commonwealth, o altă colonie de pinguini Adelie trăieşte în condiţii prospere, astfel încât cercetătorii au concluzionat că aisbergul a avut un impact direct asupra pinguinilor de la Capul Denison. Pentru aceştia din urmă, perspectivele rămân îngrijorătoare. În cazul în care aisbergul nu se va desprinde de mal, oamenii de ştiinţă consideră că întreaga colonie va dispărea în numai 20 de ani.