Main menu

header

572 24 1de Dana Purgaru

Frankenfish este denumirea populară pentru somonul modificat genetic, ce a fost creat recent şi ar putea ajunge în farfuriile americanilor în curând.

Ajunge la maturitate în numai 18 luni

Somonul companiei AquaBounty a devenit primul animal modificat genetic autorizat pentru consum uman în SUA. Apariţia sa este destul de controversată, deoarece multe voci spun că acesta nu ar trebui să ajungă în galantarele supermarketurilor şi în farfurii, pentru că este rezultatul unor experimente.

În faţa numeroaselor critici, compania a subliniat că somonul modificat genetic reduce costurile de producţie şi impactul medio-ambiental legate de creşterea acestui peşte care are acelaşi gust, culoare, textură şi miros ca exemplarele crescute în mod tradiţional. Rezultatul invenţiei a primit recent undă verde de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA).

Noul peşte poartă numele oficial de Somon AquAdvantage, şi a fost modificat genetic pentru a creşte de două ori mai repede decât confratele său „sălbatic”. El ajunge la maturitate după 18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuţi în mod natural, graţie hormonului de creştere importat de la o specie de somon din Oceanul Pacific numit „Chinook” şi unei gene a peşteluiAnghila.

Subiect de controversă

Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabilă cu reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty, cu sediu în Massachusetts, ca peştele să fie crescut în două instalaţii terestre din Panama şi Canada, în locul ţarcurilor oceanice, pentru a împiedica fuga acestor exemplare în natură, potrivit Agerpres.

FDA a asigurat în documentul său de autorizare pentru consumul uman că nu există diferenţe între somonul de AquaBounty şi confraţii săi, de aceea produsul nu trebuie să poarte eticheta specială de „modificat genetic”, cum cer detractorii săi.

În centrul acestei controverse se situează industria pescuitului din Alaska, precum şi grupuri de consumatori şi de apărători ai mediului, care consideră că decizia FDA va deschide uşa vânzării şi altor animale modificate genetic, precum porci, vaci sau pui.

Legalizarea somonului transgenic presupune un precedent pentru alte guverne, care ar putea imita decizia SUA, unde 37% din populaţia adultă consideră că alimentele modificate genetic sunt sigure, faţă de o majoritate de 57% care le dezaprobă, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2015 de centrul Pew Research.