Main menu

header

  Seida, în vârstă de 7 ani, Nastasija, de 10 ani şi Milena, de 30 de ani, sunt trei ursoaice din Serbia ce au fost eliberate recent în parcul urşilor dansatori din Bulgaria, după ani petrecuţi în condiţii de malnutriţie severă, legate cu lanţuri şi având inele metalice în nas.

Îndelungi negocieri

  Fundaţia pentru protecţia animalelor „Vier Pfoten” a reuşit să salveze ultimii trei urşi dansatori din Serbia. Pe parcursul celor 500 de kilometri parcurşi din Serbia în Bulgaria, cei trei urşi au fost permanent monitorizaţi de o echipă formată din specialişti, mediciveterinari şi îngrijitori. „Salvarea urşilor din Serbia este un pas important pentru protecţia animalelor. Ne bucurăm că după lungi negocieri am reuşit să câştigăm încrederea Guvernului din Serbia şi să punem bazele unor proiecte comune în domeniul protecţiei animalelor”, a spus Carsten Hertwig, coordonator centrului de competenţă pentru urşi al „Vier Pfoten”.

Vor trăi în condiţii de sălbăticie

  În parcul de la Belitsa, cele trei ursoaice vor trăi în condiţii similare celor din sălbăticie, într-o zonă special amenajată, până la adaptarea în noul mediu şi stabilizarea stării de sănătate. Pe toată perioada de acomodare, Nastasija, Seida şi Milena se vor afla sub atenta supraveghere a unei ehipe de specialişti şi de medici veterinari ai fundaţiei care le-a salvat.
  Acţiunea din Serbia face parte dintr-un proiect pe termen lung demarat în anul 2000 şi a cărui primă etapă a fost finalizată în 2007, când fundaţia a transferat ultimii urşi dansatori din Bulgaria în parcul urşilor din Belitsa.
Daniela Purgaru