Main menu

header

580 25 1de Dana Purgaru

Orice proprietar de animal știe sau cel puțin bănuiește din proprie experiență că prezența necuvântătoarelor îl face să se simtă mai bine. Ei bine, acest lucru este subliniat și de numeroase studii științifice. Iată zece dintre cele mai cunoscute beneficii confirmate de cercetători ale deținerii unor viețuitoare de companie.

Ne fac să fim mai fericiți

Persoanele care au grijă de animale de companie sunt mai fericite. Acest lucru se datorează faptului că prezența unor astfel de viețuitoare contribuie la creșterea nivelului hormonilor asociați cu sentimentul de stare bună și de încredere - serotonină și oxitocină.

Oferă un scop în plus în viață

Îndeosebi pentru persoanele care locuiesc singure, un animal domestic este o companie reconfortantă. Grija astfel exprimată constituie un nou scop în viață, lucru ce joacă un rol important în întărirea încrederii în sine. Animalele domestice au nevoi care nu pot fi satisfăcute decât de om, lucru care le structurează ziua proprietarilor și le dau sens vieții, iar plimbarea cu câinele este o ieșire care dă adesea ocazia unor interacțiuni sociale, ceea ce este benefic pentru starea de spirit.

Alungă stresul și reglează tensiunea

580 25 2Mângâind un câine sau o felină, corpul este stimulat să producă un hormon, ceea ce contribuie la o stare de bine și scade nivelul stresului. Acest lucru poate duce la micşorarea presiunii arteriale, după cum au constatat oamenii de știință, care au subliniat că proprietarii de animale domestice au o tensiune mai bună și un ritm cardiac mai scăzut decât cei care nu se bucură de o astfel de situație. De asemenea, se pare că mângâierea animalelor este benefică și pentru copii, acest obicei scăzându-le starea de nervozitate și de hiperactivitate.

Țin la distanță crizele cardiace

Potrivit American Heart Association, există o legătură directă între compania animalelor, îndeosebi a câinilor, și speranța de viață, pentru că incidența insuficienței cardiace ar fi mai scăzută. Conform concluziilor National Institutes of Health din Statele Unite, deținerea unui animal de companie duce la scăderea riscului de criză cardiacă şi contribuie la micșorarea presiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din sânge. Activitățile suplimentare implicate de deținerea unui câine sau a unei pisici joacă și ele un rol pozitiv. Studii realizate pe termen lung au arătat că persoanele care nu au avut niciodată pisici prezintă un risc cu 40% mai mare să moară de criză cardiacă față de cele care au avut feline în casă.

Sistemul imunitar devine mai puternic

Deși poate părea ciudat la prima vedere, dacă se iau în calcul cazurile de reacții ciudate ale corpului la contactul cu părul de animale din casă, câinii sau pisicile contribuie la dezvoltarea imunității împotriva astmului și a alergiilor. Unele studii arată chiar că bebelușii care trăiesc în mediul unui animal domestic ar fi mai puțin susceptibili să dezvolte alergii și astm. În primii ani de viață, ei suferă mai puțin de guturai și de otită decât cei care cresc într-o casă fără animale.

Ajută la înlăturarea depresiei

În unele cazuri, un animal domestic poate juca un rol terapeutic pentru depresie, putând duce chiar la vindecare. Oricare ar fi starea de spirit a stăpânului, animalul îi oferă dragoste necondiționată și este mereu acolo. Astfel, animalele domestice îi ajută în special pe oamenii cu boli de lungă durată să își țină sub control anxietatea și depresia.

Cea mai lejeră cale de socializare

A avea un câine este și o modalitate ideală de a intra în contact cu vecinii și cu alți deținători de animale care își scot animalele la plimbare. Așadar, un motiv foarte bun pentru socializare, pentru că, nu-i așa, cu ajutorul animalelor, contactele sociale sunt mai ușor de stabilit.

Ușurează viața celor care au nevoi speciale

Unii câini au fost instruiți pentru a trăi și a lucra cu pacienți cu dizabilități sau epileptici, alții au fost învățați să latre și să îi avertizeze pe părinți când copiii au probleme și nu se află în câmpul lor vizual. De asemenea, există numeroase patrupede utilitare, folosite cu mare succes de autorități pentru salvarea de vieți și prevenirea problemelor de securitate și, indiferent cât de mult evoluează tehnologia, acestea par a fi de neînlocuit. Spre exemplu, există și câini specializați în lucrul cu pacienți bolnavi de Parkinson, pe care îi ajută să trăiască mai mult și mai bine, adunând obiecte căzute sau diferite lucruri, deschizând uși sau chiar aprinzând lumina cu labele.

Responsabilizează și conferă încredere copiilor

580 25 3În cazul copiilor care suferă de tulburare deficitară de atenție, cu sau fără hiperactivitate, sau de autism, un animal nu poate fi decât benefic. Astfel de copii au atât de multă energie, încât adesea le este greu să se concentreze. Având grijă de un animal domestic, ei au sarcini specifice, ce necesită atenție și pentru care pot fi responsabilizați. Legătura copilului cu animalul favorizează dezvoltarea încrederii în sine și îi dă un sentiment de liniște și de siguranță. În plus, animalele au o capacitate uimitoare de a atrage și de a reține atenția copiilor autiști, care prezintă adesea un deficit în interacțiunile cu alte persoane. Astfel, cei mici sunt încurajați să realizeze activități legate de perceperea stimulilor din exterior, ușurându-le astfel viața. În această situație sunt indicați mai ales câinii și caii, au observat oamenii de știință. Și copiii cu dizabilități au multiple beneficii de pe urma animalelor de companie, acestea ajutându-i să aibă un scop și să socializeze mai ușor.

Mai multă mișcare

Animalele de companie îi fac pe stăpâni să fie mai activi. Pentru ca patrupedul lor să se simtă bine, ei trebuie să meargă pe jos cel puțin o jumătate de oră pe zi, exercițiu bun pentru menținerea în formă atât a animalului, cât și a stăpânului. În plus, este un bun mijloc de prevenire a obezității, dar și a osteoporozei și a artritei reumatoide.

Bătrânii şi bolnavii cronici sunt mai puţin depresivi şi izolaţi dacă au un animal alături

Pot semnala unele probleme de sănătate

Câinii, arată unele studii, datorită simțului olfactiv excepțional de dezvoltat, pot detecta cancerul, pot anunța un accident vascular cerebral sau pot semnala scăderea periculoasă a glicemiei înainte ca aceasta să se manifeste. Explicația acestor capacități constă în faptul că animalul reacționează la schimbări chimice ale corpului, ce emană un miros deosebit.