Main menu

header

580 24 2de Dana Purgaru

Probabil că nu există iubitor de pisici care să nu se fi întrebat la un moment dat dacă felinei sale preferate îi place muzica. O echipă de cercetători americani a vrut să afle același lucru și a descoperit că ceea ce preferă oamenii nu e însă și pe gustul animalelor lor de companie.

Sonoritățile clasice pot provoca... iritare

Oamenii de știință au creat o muzică pentru pisici bazându-se însă nu pe reproducerea sunetelor specifice comunicării, ci pe caracteristicile acestora, pe înălțimea, timbrul, tempo-ul sunetelor. Apoi, au prezentat unui număr de circa 50 de feline două scurte bucăți originale, pe care le-au combinat cu creații ale compozitorilor Bach și Faure. Reacțiile animalelor au fost urmărite cu mare atenție și fiecare mișcare, atitudine de încordare sau de relaxare au fost înregistate.

Concluzia a fost că pisicile prezintă atitudini mai pozitive când aud muzica făcută special pentru ele, în comparație cu piesele clasice care au declanșat în unele cazuri și unele stări de agresivitate, lucru valabil atât la animalele tinere, cât și la cele mai în vârstă. Însă, nu toate melodiile create de specialiștii de la Universitatea Wisconsin, SUA, au fost pe placul tuturor pisicilor. Testele au arătat că ele sunt mai receptive la anumite sunete și că muzica trebuie să răspundă sistemului senzorial al animalului. Așadar, nu e lucru ușor să fii compozitor pentru pretențioasele feline de apartament.