Main menu

header

Peştele Oscar sau Astronostus Ocellatus (Cuvier) poate fi întâlnit în mediu natural în America de Sud, pe cursul mijlociu al Amazonului, al lui Rio Negro, din zona Panama, până la Rio Paraguai şi în sudul Floridei. Acest peşte mare a început să fie crescut şi în acvarii, fiind deosebit de îndrăgit, în special în Statele Unite.
Coloritul depinde de vârstă Acest peşte are un corp oval, cu solzi şi pe cap, iar botul este rotunjit şi are o gură foarte mare. Pe laterale are o dungă întreruptă, iar aripioarele sunt rotunde. Coloritul depinde de vârstă. Astfel, peştii tineri sunt negri-albăstrui până la maro-închis, cu dungi albe, portocalii sau roşii. Acestea pot cuprinde între ele pete cu un contur negru.

   Exemplare mature sunt gri-gălbui, cu dungi negre, o pată portocalie pe opercule, una neagră la aripioara abdominală şi încă una neagră, cu contur portocaliu-roşu, spre coadă. Desenul şi coloritul peştilor „în vârstă” diferă de la individ la individ - spatele este verde-oliv, lateralele sunt bej până la roşcat-gălbui cu irizaţii albastre şi dungi albastre închis. Spre coadă are mai multe şiruri de solzi cu o pată roşie, iar operculele au, spre partea posterioară, o margine portocalie. De asemenea, sunt prezente două pete: una pe opercule şi cealaltă la coadă. Pe laterale sunt prezente dungi mai şterse ce se întind până la aripioare, albastre-gri. În dreptul aripioarei dorsale poate avea trei pete ce formează o stea.

   Mai nou, a fost obţinut prin încrucişări Oscarul roşu, care are câte o pată roşie pe fiecare solz, iar aripioarele sunt negre. Are un meniu variat Oscar atinge la maturitate 30 cm, de aceea are nevoie de acvarii mari, de aproximativ 200 de litri şi un metru şi jumătate în lungime. Acvariul trebuie să aibă plante atât de substrat, cât şi de suprafaţă, iar temperatura, de 25 de grade Celsius. Acest peşte nu trebuie crescut singur sau cu peşti din alte specii, deoarece exemplarele tinere sunt agresive. Poate fi hrănit cu aproape orice aliment special pentru peşti, chiar şi cu hrană uscată. Îi plac în special râmele, peştii mici, inima de vită, ficatul, carnea de peşte congelat sau tablete pentru ciclide. Sexul, greu de deosebit Pentru a deosebi sexele, peştii trebuie observaţi în perioada reproducerii, când masculul are papila genitală mai mică şi ascuţită, iar femela o are mai mare şi sub formă de trunchi de con.

Daniela Purgaru