Main menu

header

Aveţi un animal de companie şi vreţi să fiţi siguri că acesta este perfect sănătos şi în siguranţă? Doctor Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a explicat ce multe rele putem face administrând, fără sfatul medicului, tot felul de medicamente. Evitaţi boli periculoase A avea un animal de companie implică, pe lângă bucurii, şi multe responsabilităţi. Pe lângă grija faţă de starea sa de sănătate, hrana primită şi de nevoile fiziologice, trebuie să fiţi atenţi să îi faceţi la timp vaccinurile şi deparazitările.

Astfel, puteţi fi siguri că atât animalul, cât şi membrii familiei sunt în siguranţă. „Vaccinarea câinelui este o condiţie esenţială pentru protejarea acestuia faţă de boli specifice caninelor, care, de multe ori, pot fi fatale şi unele chiar periculoase pentru om, cum este cazul leptospirozei şi rabiei”, ne-a spus medicul veterinar. 

Respectaţi sfaturile veterinarului! Vaccinarea se face după un protocol stabilit de medicul veterinar şi începe de la vârsta de 6 săptămâni a căţelului şi este necesară pentru prevenirea unor afecţiuni precum parvoviroza, hepatita infecţioasă, maladia Carre, leptospiroza, coronaviroza, giardia şi rabia. Deparazitarea este recomandată la fiecare trei-patru luni, înainte de vaccinare şi oricând  se manifestă semnele unei afecţiuni parazitare. „Prin această deparazitare curentă prevenim apariţia acestui tip de afecţiuni la animalul de companie şi chiar transmiterea unora dintre bolile parazitare de la animal la om”, a completat specialistul.

Microcipul, o metodă de control al animalului Un alt mod de control al câinelui este microciparea acestuia - mijloc modern şi eficace de identificare a animalului. „Aceasta constă în inocularea subcutanată, nedureroasă, fără efecte secundare a unui transductor în mărime de câţiva milimetri, ce conţine un cod identificabil de un cititor special”, ne-a mai spus medicul veterinar. Acest tip de identificare este foarte util în cazul pierderii animalului, confirmă dreptul de proprietate şi este necesar pentru transportul transfrontalier.

Daniela Purgaru


Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”
Dacă aveţi întrebări legate de măsurile ce trebuie luate în caz de traumatisme vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei Taifasuri.