Main menu

header

584 24 1de Alexandra Rotărescu

Imaginea care o înfăţişa pe actriţă împingând un cărucior de copil în care se afla un căţel a făcut furori în presa americană. Unii şi-au dat cu părerea că prea îşi cocoloşesc divele de la Hollywood animalele de companie, alţii au zâmbit în semn de admiraţie. Adevărul e că fosta „Bond Girl”, care i-a dat replica lui Pierce Brosnan în „Lumea e prea mică”, a ales o metodă cât se poate de practică pentru a-şi scoate la plimbare Beagle-ul bătrân şi bolnav, care nu mai are decât trei lăbuţe. Iar asemenea gesturi înduioşătoare sunt des întâlnite în cazul uneia dintre cele mai mari iubitoare de animale din Cetatea Filmului, care încearcă să le ofere necuvântătoarelor aflate în suferinţă un trai lipsit de griji.

„Am 10 câini”

584 24 4Apropiaţii îi spun „Dr. Doolittle”. Şi porecla i se potriveşte de minune, atât timp cât îşi dedică ore întregi din zi şi din noapte îngrijind animalele abandonate, abuzate, bolnave sau bătrâne. „Vă jur, dacă există vreun căţel lăsat de izbelişte pe undeva, mă găseşte el cumva, ajunge până la urmă la mine ca să-l salvez”, explică vedeta. Iar ea nu poate rezista niciunuia. Aşa a ajuns să-şi umple casa cu patrupezi de toate dimensiunile şi personalităţile. Vreo zece în total. Sau 15. Nici ea nu mai ştie exact: „Numărul câinilor din casa mea variază, şi asta pentru că ţin tot timpul în plasament câte unul, doi… sau mai mulţi.” Chiar vreo 20. Cel puţin aşa susţine un vecin de-al actriţei. „Cu siguranţă are peste 20 de câini, vreo cinci pisici, trei porci şi câţiva purceluşi de Guineea. Acasă la ea te simţi ca la Grădina Zoologică! Femeia asta pur şi simplu colecţionează animale.” Ce are de spus Richards în apărarea sa? „Terminaţi cu prostiile! Ba am 10 câini, ba am 20! Eu zic că am 10 câini şi cu asta basta! Există vreo lege care să-mi interzică să ţin mai multe animale la mine acasă?! Familia mea iubeşte animalele, eu locuiesc într-o fermă, deci am destul spaţiu pentru găzduirea lor, aşa că nu văd care e problema! Ideea e că au locul lor bine stabilit în casa mea şi trăim cu toţii fericiţi!”.

Hotel canin de cinci stele

584 24 2De fapt, căţeii vedetei ocupă o cameră întreagă din vila pe care aceasta o deţine în Los Angeles, încăpere care are aspectul unui minihotel canin. „Când am renovat casa, am transformat garajul într-un dormitor pentru căţei. Şi, credeţi-mă, ei dispun de tot confortul posibil!”, explică Denise. Drept urmare, căţeilor li se pune să asculte muzică clasică, pentru relaxare, şi au un meniu special atunci când sunt bolnavi. Chiar faimoasa lor stăpână intră val-vârtej în bucătărie şi le găteşte dovleac cu orez şi pui, pentru ca patrupezii să se pună cât mai repede pe picioare. Iar răsfăţul nu se opreşte aici. „Îi îmbrac în tot felul de hăinuţe. Şi, când n-am partener, dorm cu mine în pat. Într-una dintre nopţi, am dormit în pat cu copiii şi căţeii, de fapt eu stăteam aşa de strâmb, că m-am trezit cu o durere îngrozitoare de ceafă. Iar într-o zi eu şi Sam am dat-o cu ojă pe Lucy. Căţeluşei îi place o anumită nuanţă de roz! (râde) Ideea e că am mare grijă de căţeii mei. Sunt tunşi de două ori pe lună, scoşi la plimbare de două ori pe zi şi mănâncă numai mâncare bună. Pot să spun că sunt răsfăţaţi. De fapt, mi-am tratat căţeii ca pe propriii copii înainte de-a deveni mamă. Sunt una dintre acele persoane care tratează animalele ca pe nişte oameni.”

2.000 de patrupezi salvaţi de la moarte

Dar de unde şi până unde această grijă pentru fiinţele aflate la ananghie? Se pare că mama actriţei obişnuia să salveze animalele abandonate atunci când Denise era copil, iar aceasta n-a făcut decât să-i urmeze exemplul. „Dacă niciunul dintre noi nu-i adoptă pe căţeii care au dificultăţi în a-şi găsi stăpâni, atunci ei vor fi eutanasiaţi. Eu am adoptat căţei care sunt foarte bătrâni, numai pentru că nu am suportat să-i las să moară în adăpost. Anul trecut am luat-o acasă pe Josie, care are acum 17 ani. Nu ştiam cât mai avea să trăiască, dar voiam ca ultimele ei zile să fie frumoase.” Şi ceea ce părea a fi o activitate caritabilă desfăşurată pe cont propriu a luat amploare în momentul în care „Dr. Doolittle” s-a asociat cu diverse ONG-uri care se ocupă cu protecţia animalelor. „O dată la două săptămâni, mergem într-un adăpost din Los Angeles, unde rata eutanasierilor este foarte mare. Luăm de acolo vreo 30-50 de câini care urmează să fie eutanasiaţi, îi transportăm în Utah şi începem să le căutăm stăpâni. Până acum am reuşit să salvăm de la moarte vreo 2.000 de căţei. Intru chiar eu în cuşti şi iau căţeii, mă implic cât se poate de concret, şi-mi place la nebunie asta! Singurul dezavantaj al acestui program e că nu-i putem salva pe toţi. Unii sunt chiar prea bătrâni şi prea bolnavi pentru a fi daţi spre adopţie. Recunosc că tocmai pe aceia i-am luat la mine acasă…” Pe lângă deja faimoasa Josie, care a ajuns bine-mersi pe proprietatea vedetei şi se bucură de dragostea şi grija pe care le primeşte de la familia Richards, din menajerie mai fac parte şi Princess, un Shih Tzu cu cancer, care fusese lăsat să moară prin înfometare, bulldogul francez Hank, Tina, Wally, Luke, Scarlet, Lily, Emma, Olivia, Sugar, George şi Lucy. Şi toţi, cu excepţia Tinei, provin din adăposturi.

„Este important pentru copii să crească alături de animale”

584 24 3Dragostea pentru toate fiinţele este transmisă de la o generaţie la alta, spre cele trei fiice ale actriţei, Sami, Lola şi Eloise. „Gravitează şi ele în jurul animalelor rănite, bolnave sau de-a dreptul urâte care nu sunt dorite de nimeni. De ziua fiicei mele, în loc de cadouri, i-am rugat pe invitaţi să ofere pături, mâncare de câine şi nisip de pisică, pe care fiica mea le-a donat mai departe adăposturilor de animale. Aşa învaţă copiii ce înseamnă generozitatea. E important pentru ei să crească împreună cu animale, le învaţă responsabilitatea şi bunătatea”, declară Richards. Şi odată ce interesul fetiţelor sale pentru necuvântătoare a fost stârnit, Denise plănuieşte să-şi extindă preocupările şi să construiască un adevărat sanctuar pentru animale. „A fost visul mamei şi acum a devenit al meu”, recunoaşte ea. Până una, alta, frumoasa blondă dedică o bună parte din site-ul ei animalelor care sunt oferite spre adopţie. Mai mult de-atât, îndeamnă constant doritorii să-şi ia animale de companie din adăposturi şi nu din canise. „Oamenii au preconcepţia că numai corcituri se pot găsi în adăposturi. Nici vorbă! Există căţei de toate rasele, taliile, vârstele şi personalităţile, pentru toată lumea!”, insistă vedeta.

Actriţa s-a oferit voluntar în adăposturile de căţei din L.A. Şi, dacă nu reuşeşte să-i dea spre adopţie pe cei prea bătrâni sau prea bolnavi, îi ia acasă la ea

Partenera lui „James Bond” este îngerul păzitor al căţeilor suferinzi

„De ziua fiicei mele, în loc de cadouri, i-am rugat pe invitaţi să ofere pături, mâncare de câine şi nisip de pisică, pe care fiica mea le-a donat mai departe adăposturilor de animale. Aşa învaţă copiii ce înseamnă generozitatea“ (Denise Richards)