Main menu

header

- Deşi toate suratele ei au migrat, această pasăre a supravieţuit gerului

O rândunică din Marea Britanie a fost denumită „Rambo” după ce a devenit prima pasăre din această specie care a reuşit să supravieţuiască celei mai reci ierni din ultimii 30 de ani. Rândunicile sunt păsări migratoare, ce pleacă toamna în sudul Africii, pentru a se reîntoarce primăvara. Cele care rămân mor la începutul iernii, din cauza frigului. Totuşi, această rândunică a supravieţuit temperaturilor de -12 grade Celsius, uimind experţii.

O adevărată vedetă

Rândunica Rambo, care trăieşte acum în rezervaţia RSPB Marazion Marsh, din Cornwall, a devenit o adevărată vedetă. Păsările din această specie care îşi petrec iarna în Marea Britanie sunt foarte rare şi nu rezistă până primăvara, dar... „această pasăre a supravieţuit temperaturilor care au doborât orice rândunică până la ea şi este incredibil cum a reuşit să reziste atât de mult”, a declarat Dave Flumm, purtătorul de cuvânt al rezervaţiei.

A pierdut jumătate din greutate

Rândunicile zboară spre sud în septembrie, în mod normal, şi se crede că Rambo a pierdut peste jumătate din greutatea corporală de când a început iarna. „Păsările care trăiesc la temperaturi foarte joase au nevoie să mănânce tot timpul, pentru a avea suficientă energie pentru supravieţuire. Dar sub anumite temperaturi insectele pe care păsările se bazează dispar, aşa că este într-adevăr o minune cum a supravieţuit”, a explicat Flumm. Rândunicile pot să se hrănească în timp ce zboară şi, de asemenea, obişnuiesc să cânte diverse „melodii”, care sunt folosite pentru a exprima încântarea, curtarea sau alarma când e vreun prădător prin preajmă. Aceste păsări există pe tot globul, mai puţin în Antarctica.

Daniela Purgaru