Main menu

header

Cercetătorii au identificat o regiune în creierul păsărilor despre care se crede că ar conţine o „înregistrare” a felului în care ar trebui să cânte zburătoarele. Aceasta este separată şi identifică şi erori în cântec. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Zürich, cercetările ar putea arăta şi felul în care oamenii învaţă să vorbească.

Cintezele, monitorizate

Cercetătorii au monitorizat activitatea electrică a celulelor cerebrale ale cintezelor, asociate cu ascultarea în timp ce păsările cântau, dar şi când înaripatele ascultau înregistrări ale cântecului altor păsări. S-a constatat că unii neuroni erau activi în mod constant, ca şi cum cintezele ascultau o înregistrare internă.

Învaţă din greşeli

Alte celule au devenit active în momentul în care păsările au făcut greşeli sau în momentul în care înregistrările pe care le ascultau erau întrerupte sau conţineau interferenţe. Potrivit autorului studiului, profesorul Richard Hahnloser, acestea sunt celulele care permit păsărilor să înveţe din greşeli. „Este o dovadă că păsările îşi ascultă trilurile şi că le compară cu ceva ce aşteaptă să audă. Aceste celule ne-ar putea oferi cheia modului în care păsările învaţă să cânte”, a declarat profesorul. Oamenii de ştiinţă consideră că studiul cintezelor ar putea oferi indicii despre felul în care oamenii deprind cuvintele. Se presupune că noi învăţăm modele verbale complexe ascultând felul în care comunicăm şi comparându-l cu modelele pe care le cunoaştem deja.

Daniela Purgaru