Main menu

header

595 24 1de Dana Georgescu

Ați cumpărat una sau mai multe broscuțe de apă sau ați găsit o țestoasă de uscat și doriți să știți mai multe despre aceste necuvântătoare deosebite? Pentru a le oferi șansa de a trăi așa cum trebuie, cât mai aproape de mediul lor natural, în primul rând este esențială documentarea în ceea ce privește specia pe care o dețineți. În acest sens, vă oferim câteva dintre cele mai importante lucruri despre cele două specii, aparent similare, însă extrem de diferite.

Țestoasele de apă Cresc în acvaterarii și sunt carnivore

Broaștele țestoase de apă trebuie crescute în acvarii mari (acvaterarii), în care pot înota, dar în care există plante, pietre, bețe și zone de uscat, pe care pot ieși la suprafață. Practic, 30% din spațiu o reprezintă partea terestră, iar 70%, cea cu apă. Trecerea dintre cele două se face printr-un plan înclinat, pe care reptilele să se deplaseze cu ușurință. Deasupra zonei de „plajă” trebuie amplasat un bec special pentru broaște țestoase, cu o lumină specială, caldă, asemănătoare celei a soarelui. Acesta trebuie lăsat aprins circa 10 ore pe zi și le va ajuta pe reptile să se încălzească, deoarece ele au sânge rece. Temperatura apei trebuie să aibă între 20 și 24 de grade Celsius. Aceasta se măsoară cu un termometru acvatic și se reglează cu ajutorul unui încălzitor pentru acvarii, care se alege în funcție de numărul de litri de apă din acvariu. De asemenea, acvariul trebuie dotat cu un filtru foarte puternic, deoarece țestoasele fac multă mizerie. Totuși, este bine să fie hrănite într-un bazin separat, astfel încât să nu lase multe reziduuri în „căsuța” lor. Atenție! Broaștele de apă mănâncă numai sub apă. Ele sunt în cea mai mare parte carnivore. Hrana lor trebuie să fie compusă din 70%-80% carne proaspătă tăiată cubulețe (de pui, organe, de vită, de porc sau de pește) și peștișori, greieri, viermi sau creveți uscați, care se găsesc în magazinele specializate. Restul de 20%-30% constă în hrană vegetală (salată, morcovi, spanac, iarbă etc.).

Pot trăi 30 de ani

595 24 2Cel mai des întâlnită broască țestoasă de apă în acvariile din țara noastră este Broasca țestoasă cu tâmple roșii sau de Florida (Chrysemys scripta elegans). Ea ajunge la 25 cm și 2 kg, iar în ceea ce privește durata de viață aceasta este, în general, de 20-30 de ani. Nu este originară din țara noastră, ci din America. O altă specie des întâlnită este Broasca țestoasă de apă europeană sau Cistuda (Emys orbicularis). Și ea atinge 25 cm. Această specie este în prezent amenințată cu dispariția, pentru că poluarea, dar și intervenția omului sunt din ce în ce mai mari. Este ocrotită prin lege, iar atunci când este găsită trebuie eliberată în natură. Și Broasca țestoasă de mare (Caretta caretta) se găsește și la noi, pe litoral, însă foarte rar. Poate atinge dimensiuni impresionante în libertate, chiar și de 1,2 metri. Trăiește numai în apă sărată și se hrănește preponderent cu pește și cu alge. Specia trăiește mai ales în Oceanul Atlantic și în Marea Mediterană.

Țestoasele de uscat sunt specii protejate

595 24 3Cea mai cunoscută specie de țestoasă care nu este acvatică și care se întâlnește la noi este Broasca țestoasă de uscat sau Hermann (Testudo hermanni). Ea ajunge la 30 cm și se găsește cel mai adesea în zona Porțile de Fier, dar și la marginea lizierelor din alte locuri. Se hrănește în special cu vegetale, cu frunze, fructe de pădure și cu bucățele de legume. Rareori mănâncă și insecte. Această specie este amenințată cu dispariția, fiind ocrotită de lege. În cazul în care găsiți un astfel de exemplar, eliberați-l în natură, într-o zonă ferită de oameni. Țestoasa cu capac sau Greacă (Testudo greaca ibera) este răspândită în Bazinul Mediteranean, nord-vestul Africii, Asia Mică și Peninsula Balcanică, iar la noi trăiesc unele exemplare în Dobrogea. Se hrănește cu vegetale și uneori mănâncă pământ pentru a extrage substanțele organice necesare. Poate atinge 30 cm. Altă specie este Broasca țestoasă de stepă (Testudo horsfieldii), ce poate fi confundată ușor cu cea Greacă. Se hrănește atât cu plante și cu fructe, cât și cu insecte mici și cu melci. O broască țestoasă de uscat nu trebuie hrănită niciodată cu carne sau cu alimente procesate. Ea mănâncă frunze, legume (morcovi, ardei gras, salată, spanac (foarte rar), roșii, iarbă, fulgi de grâu sau de porumb (fără sare sau zahăr!), trifoi, măcriș, lucernă, pere, cireșe, banane, piersici și altele). Aceste țestoase trebuie eliberate în natură, deoarece sunt specii protejate.

PONT. Dacă ați găsit o broască țestoasă și aveți nelămuriri în privința speciei pentru a ști cum s-o îngrijiți sau dacă și unde trebuie s-o eliberați, apelați la un medic veterinar.

Broaștele țestoase de apă sunt cu preponderență carnivore, iar cele de uscat sunt ierbivore

În cazul în care observați un exemplar de broască ce este mai apatic față de celelalte din grup mergeți cu el la un medic veterinar

Stiaţi că...

... cea mai bătrână țestoasă din lume este Jonathan, care a ieșit din ou în 1832 și trăiește în Insula Sfânta Elena?

... o broască țestoasă rezistă foarte multe zile fără mâncare?

... cele mai mari astfel de reptile de uscat trăiesc în Insulele Galapagos și pot ajunge la 400 kg?