Main menu

header

de Daniela Purgaru

O specie de iguană, de culoare roz, a fost descoperită recent în Galapagos. Oamenii de ştiinţă susţin că ea ar putea rescrie evoluţia istorică a acestei specii. „Rosada” este o specie de iguane care a fost omisă de Charles Darwin. Cercetările atestă că aceasta s-a desprins de celelalte iguane, în urmă cu 5,7 milioane de ani, fapt care justifică diferenţele faţă de celelalte iguane.

Doar 100 de exemplare
Oamenii de ştiinţă consideră că, în lume, mai există 100 de exemplare din această specie. Angajaţii Parcului Natural din Galapagos au observat pentru prima oară iguana roz în 1986, în apropierea Vulcanului Wolf. Totuşi, cercetătorii au reuşit să examineze această specie neobişnuită abia în 2000.

Are ADN-ul diferit
Animale precum broaştele ţestoase şi papagalii, care trăiesc pe insulele Galapagos, demonstrează că s-au dezvoltat diferit, datorită faptului că au trăit în medii variate. Aceeaşi teorie este valabilă şi în cazul „Rosadei”. Aceasta nu diferă faţă de celelalte iguane doar prin culoare, ci şi prin structura ADN-ului. Descoperirea atestă faptul că iguanele roz s-au desprins cu foarte mult timp în urmă de specia cunoscută drept iguane, dezvoltându-se diferit faţă de acestea.