Main menu

header

600 24 1de Dana Georgescu

Câinilor din rasa Bulldog Englez pare să le fi sunat ceasul... genetic, conform unui studiu efectuat recent de cercetători de la Școala de Medicină Veterinară Davis din cadrul Universității California, SUA, după cum anunță site-ul Sciencealert.com.

Caracteristicile rasei permit schimbări radicale

Oamenii de știință au găsit dovezi ce sugerează că exemplarele de Bulldog Englez - o rasă celebră pentru aspectul mic și îndesat, cu botul scurt și pielea plină de cute - sunt atât de similare unele cu altele din punct de vedere genetic, încât crescătorilor le este imposibil să obțină urmași mai sănătoși decât părinții. Acest „drum înfundat” înseamnă că stăpânii lor vor fi nevoiți să încrucișeze Bulldogul - a patra cea mai populară rasă din SUA - cu alte rase, pentru a asigura generații viitoare fără probleme majore de sănătate. „Bulldogul Englez a ajuns la un punct în care popularitatea nu mai poate scuza problemele de sănătate pe care le îndură în viața sa, de multe ori foarte scurtă”, a declarat Niels Pedersen, conducătorul echipei care a efectuat studiul. „Mai mulți oameni par să fie îndrăgostiți de aspectul rasei decât de sănătatea acesteia. Îmbunătățirea ei prin manipulări genetice depinde dacă există sau nu încă destulă diversitate pentru a îmbunătăți rasa din interiorul ei, iar dacă nu, de a adăuga diversitate încrucișând-o cu alte rase”, a mai spus Pedersen, adăugând că echipa sa a descoperit o „codiță” genetică ce există încă în această rasă și care ar permite efectuarea unor schimbări genetice. Aceasta ar putea fi o problemă foarte mare pentru crescători, deoarece combinarea genelor Bulldogului Englez cu altă rasă, pentru a asigura generații viitoare mai sănătoase, ar putea schimba foarte mult „tiparele” atât de apreciate și de căutate azi.

Diversitatea genetică este în pericol

Echipa a examinat 102 Bulldogi Englezi - 87 din America și 15 din alte părți ale lumii - și a realizat comparații genetice cu un set de alți 37 de Bulldogi Englezi care au fost aduși la Școala de Medicină Veterinară Davis din cauza problemelor de sănătate. Cercetătorii au aflat că exemplarelor le lipsea acea diversitate genetică necesară crescătorilor pentru a înmulți selectiv exemplarele cu alți indivizi cu un fenotip mai sănătos, ceea ce înseamnă că sunt slabe șanse ca deținătorii acestor câini să creeze un tip de Bulldog mai sănătos. „Aceste schimbări s-au petrecut de-a lungul a sute de ani, dar au devenit mai rapide în ultimele decade”, a explicat Pedersen. „Crescătorii gestionează, în cea mai bună manieră posibilă, mica diversitate care încă mai există, dar sunt mulți indivizi descendenți din părinți intens încrucișați între ei”, a adăugat specialistul. Acesta a mai spus că eliminarea tuturor mutațiilor ar putea să nu rezolve problema, pentru că „acest lucru va reduce diversitatea genetică”. „Punem la îndoială, de asemenea, dacă mai multe modificări, cum ar fi introducerea de noi culori ale blănii, un corp mai mic și mai compact și cute în plus pe piele, ar putea îmbunătăți diversitatea genetică și așa fragilă a Bulldogului”, a continuat Pedersen.

Interdicție la înmulțire?

Concluzia oamenilor de știință în ceea ce privește viitorul acestei rase este susținută de o parte a crescătorilor, dar și de unele organizații pentru protecția animalelor. „Nu mai încape îndoială că anatomia Bulldogului Englez are o considerabilă capacitate de a cauza suferință”, au concluzionat, în 2011, oamenii de știință de la Societatea Regală Britanică pentru Prevenirea Cruzimii împotriva Animalelor. „Se știe că rasa are dificultăți locomotorii, probleme de respirație, o inabilitate de a se înmulți sau de a da naștere fără ajutor... Mulți își pun problema dacă nu cumva această rasă ar trebui să aibă interdicție la înmulțire, deoarece calitatea vieții acestei rase este atât de compromisă”, au mai spus oamenii de știință, potrivit sursei citate.

Originile rasei Bulldog Englez datează din 1835, iar populația inițială a fost de numai 68 de câini. De atunci, crescătorii au amplificat cele mai căutate caracteristici și chiar au redus populația de câteva ori, ceea ce a dus la populația nesănătoasă, posibil condamnată, pe care o avem azi