Main menu

header

de Daniela Purgaru

Oamenii de ştiinţă din Australia vor să construiască o rezervaţie pentru diavolii tasmanieni, pentru a-i proteja de riscul îmbolnăvirii de cancer. Această boală contagioasă nu are leac şi a decimat deja mare parte dintre animale.

Dispare în 20 de ani?
Cercetătorii australieni au avertizat recent că, dacă nu vor fi luate măsuri imediate, cel mai răspândit marsupial va dispărea de pe Terra în cel mult 20 de ani, din cauza îmbolnăvirilor de cancer facial. Aceştia speră că o rezervaţie ce va fi construită cât de curând îi va separa pe cei sănătoşi de cei deja infectaţi. Până în prezent, diavolii tasmanieni bolnavi au fost puşi în carantină.

Sunt protejaţi prin lege
Iniţial, cercetătorii au fost optimişti, spunând că această boală contagioasă poate fi vindecată, însă speranţele lor au fost spulberate când un exemplar, Cedric, care se credea că este imun la cancer, s-a îmbolnăvit. Anul acesta, diavolii tasmanieni vor fi declaraţi protejaţi prin lege, din cauza situaţiei grave actuale.

Se încearcă aflarea rapidă a unui tratament
Diavolul tasmanian, simbolul insulei după care a fost numit, se află acum în pragul dispariţiei. Cancerul facial, care răpune populaţia acestei specii, este o epidemie unică, fără precedent în analele zoologiei. Această afecţiune este neobişnuită, prin faptul că are un înalt grad de transmisibilitate şi este 100% fatală. Odată apărute, tumorile faciale cresc încontinuu şi ajung să dizolve oasele, muşchii şi tendoanele animalului, ca o baie de acid. Oamenii de ştiinţă depun eforturi intense pentru găsirea rapidă a unui vaccin.

A murit jumătate din populaţie
Misterioasa formă de cancer a apărut în rândul diavolilor tasmanieni acum aproximativ 11 ani. Tumorile faciale s-au răspândit fulgerător, provocând moartea a peste 75.000 de exemplare, aproape jumătate din întreaga populaţie.