Main menu

header

de Dana Georgescu

Orașul Amsterdam se confruntă cu o situație mai puțin obișnuită. Deși este ceva normal ca în această metropolă europeană să există o importantă biodiversitate, specialiștii olandezi au atras recent atenția că în canalele orașului pot fi întâlnite inclusiv foci, după cum informează AFP.

„Deviază” din Marea Nordului

Pe lângă mamifere precum șoarecele de câmp sau veverițe, ereţi, vulpi, lilieci și alte animale oarecum comune, din 2012, în Amsterdam trăiesc și... foci! Acestea ajung uneori în canalele din Amsterdam din Marea Nordului, după ce traversează ecluza din IJmuiden și înoată de-a lungul canalului Mării Nordului. „Biodiversitatea din Amsterdam a crescut în ultimii ani, contrar tendinței naționale și internaționale”, subliniază municipalitatea pe site-ul său de internet.

Omul, protagonist al extincției „moderne”

Capitala turistică a Olandei, compusă din șapte biotopuri diferite, reunește un sfert dintre speciile animale recensate pe teritoriul țării, dintre care 300 sunt protejate. Biodiversitatea este astăzi în Amsterdam mai mare decât în zona rurală, potrivit lui Geert Timmermans, șef al proiectului „Arhitectura peisajului și Ecologie” pentru municipalitate. „Natura se adaptează, se folosește de noul mediu pentru a se instala”, a constatat și Jelle Reumer, fost director al Muzeului de Istorie Naturală din Rotterdam și profesor de paleontologie din Utrecht. În prezent „al șaselea val de extincție masivă din istoria geologică este provocată nu de un meteorit ca la sfârșitul Cretacicului sau de o erupție vulcanică masivă antrenând dispariția a 90% dintre specii la sfârșitul Permianului acum 252 de milioane de ani (...), ci de om”, a mai spus profesorul.

Nu mai puțin de 10.000 de specii de animale se găsesc în Amsterdam, coabitând cu cei 800.000 de locuitori și cu milioanele de turiști