Main menu

header

de Daniela Purgaru

Mastita este o inflamaţie a mamelelor, ce se poate transforma dintr-un simptom banal într-un lucru foarte grav. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a explicat cum se face această inflamaţie, cum evoluează şi la ce se poate ajunge din cauza lipsei unui tratament adecvat.

Mamelele se pot gangrena
Această afecţiune apare, de cele mai multe ori, în perioada de lactaţie sau afectează femelele care suferă de pseudogestaţie sau lactaţie falsă. „Din păcate, are o importantă implicare bacteriană, fiind implicate specii de streptococi, stafilococi, escherichia etc.”, ne-a spus medicul veterinar.

Căţeaua afectată prezintă durere locală, apatie, febră, tumefacţie a mamelelor afectate, roşeaţă locală, evacuarea unui lapte sau lichid lactescent de diverse culori şi chiar hemoragic sau purulent. În anumite condiţii, mamela poate fi chiar gangrenată şi poate compromite atât mamela, cât şi viaţa animalului.

Antibioticele le pot salva viaţa
„În toate cazurile, dacă femela are pui de alăptat, aceştia se vor retrage de la supt până la vindecare, iar lactaţia va trebui stopată medicamentos. Tratamentul cu antibiotice eficiente este imperios necesar, iar în cazul mamitei gangrenoase ori abcedante se impune intervenţia chirurgicală de îndepărtare a zonelor afectate, salvând astfel viaţa femelei”, a completat specialistul.

Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”

În cazul apariţiei simptomelor descrise trebuie să vă prezentaţi de urgenţă cu pisica sau cu motanul la medicul veterinar. Tratamentul este complex şi implică atât intervenţii complicate, cât şi schimbarea dietei. Dacă aveţi întrebări legate de diverse afecţiuni sau probleme de sănătate ale animalului dumneavoastră de companie vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.

Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei.